Genieten van de lente met het Lucht element

Door Marjolein Burgers

Lichaamsgerichte therapie Utrecht

Maart is de maand waarin de winter plaatsmaakt voor de lente. De winterslaap in de natuur is voorbij en ze wordt weer wakker. Wij worden ook weer wakker. De lente tijd kan ook aardig wat opschudden. In dit artikel kun je meer lezen over hoe jij in de juiste flow kunt blijven.

De kracht van de natuur neemt toe. Ook onze energie komt langzaam tot bloei.

Je ziet het aan de mensen op straat, de natuur en de kleuren zijn volop aanwezig. 

Het is de tijd om over te gaan van yin (binnen, stilte, kou en het water element) naar de yang energie (buiten, energiek en open).

De lente staat volgens de Chinese Geneeswijze ook wel bekend als het Houtelement of volgens de natuurelementen voor Lucht. Ik ga in dit artikel uit van het element Lucht.

In volle kracht vooruit

Je innerlijke lente wordt gekenmerkt door nieuwe behoeftes en ideeën. Je voelt je geïnspireerd om iets te ondernemen.

Plezier, speelsheid, vrijheid, creëren, nieuwsgierigheid, doen en een nieuw begin zijn de woorden die horen bij het element lucht.

De lente resoneert met de lever- en galblaasenergie.

Als dit element in balans is ben je oplossingsgericht en kan je met je gedachten het negatieve ombuigen naar iets positiefs.

Je hebt hier een sterke drang om tot ontplooiing te komen, te ontdekken en te groeien. Het is de kracht van dit element die ervoor zorgt dat het leven vooruit gaat.

Wanneer je in balans bent in dit element zit je vol met plannen en ideeën en weet deze naar buiten te brengen.

Je werkt graag volgens een duidelijke structuur en hebt daarnaast ook volop nieuwe ideeën. Leiderschap en daarin soepel mee kunnen bewegen met de mensen om je heen horen hierbij. Je bent vol zelfvertrouwen en staat stevig in de grond.

Wanneer de energie niet goed stroomt kan dit ervoor zorgen dat je sneller boos, geïrriteerd of depressief raakt. De boze en opvliegende kant, die dit element ook sterk in zich heeft, komt dan naar voren.

Het is belangrijk dat je niet vanuit wilskracht gaat handelen maar telkens weer teruggaat naar een natuurlijke stroming, de flow, volgen.

Vastlopen in de energie

Heb jij het gevoel dat je vastloopt? Schouders vastzitten en snel last hebt van een woede uitbarsting. Dan kan het zijn dat je Lucht element uit balans is.

Als deze uit balans voel jij:

🔥Irritatie

🔥Rusteloosheid

🔥Hyperactiviteit

🔥Kun je moeilijk keuzes maken

🔥Heb je geen visie

🔥Last van perfectionisme

Geen zin in bewegen duidt meestal ook op een disbalans in het element. 

Boosheid is de emotie die hoort bij een geblokkeerde lever-energie. Boosheid is de kracht die aanzet tot beweging. Wanneer deze emotie echter te sterk aanwezig is, ontstaat er disbalans en dan een stilstand.

Waar we voor willen waken is dat de creativiteit verandert in de wil om controle te houden. En het enthousiasme om te creëren opgebrand raakt.

Luchtigheid

Wat kun je doen om dit element te versterken?

Activiteiten waarbij jij je licht en luchtig voelt zijn enorm sterk voor dit element.

Voeding. Eet daarom in deze lente tijd na 21:00u niets meer. Zodat je lever tijd heeft om alles te zuiveren.

Emoties. Leren op welke manier jij je emoties kan toelaten, werkt helend. In dit artikel kun je lezen hoe je boosheid goed kunt ontladen.

Bewegen. Door beweging waarbij je gaat zweten, versterk je dit element. De eventueel geblokkeede energie komt weer op gang. Massages zorgen ook voor verlaging van de spierspanning. Vooral de Thaise massages kunnen je hierbij goed helpen aangezien deze zich richt op zowel de energiebanen als het in beweging brengen van je lijf.

Plezier. Daarnaast is plezier maken het belangrijkste thema passend bij dit element. Het hoeft niet mooi of goed. Zet bijvoorbeeld je lievelingsmuziek op en ga dansen in de kamer.

Ga heerlijk vrij en luchtig bewegen.

Wil jij meer lezen over de andere elementen klik dan hier.

Liefs Marjolein

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut