Durf jij je boosheid toe te laten? 3 krachtige oefeningen

Door Marjolein Burgers

Boosheid

In mijn praktijk kom ik steeds meer mensen tegen die niet meer goed weten hoe ze boos kunnen zijn. Ze hebben boosheid weggestopt, vaak samen met een hoop andere emoties.

Om te groeien in je bewustzijnsproces is het los laten van oude pijn, boosheid en verdriet erg belangrijk. Het toelaten van je boosheid is hierin een belangrijke stap. Vaak ook de eerste stap. Soms zijn we ‘bang’ om boosheid toe te laten. Boosheid is echter een emotie die ons ook veel kracht kan geven. Deze kracht hebben we nodig in vele processen.

Daarom dus de vraag of jij boosheid durft toe te laten? Hoe doe je dit nou op een goede manier? Ik vertel je er meer over.

Liever negeren dan voelen

Emoties voelen we liever niet en vooral pijn en boosheid niet. We voelen het ergens wel, maar de echte pijn en boosheid komen maar moeilijk aan de oppervlakte. Sommige mensen zijn er zo goed in geworden dat ze het niet eens meer kunnen voelen. Ze hebben het voelen als het ware uitgeschakeld.

Blijf jij bijvoorbeeld lachen, terwijl je helemaal niet vrolijk bent, of vriendelijk terwijl je eigenlijk liever je kiezen op elkaar zet van frustratie of boosheid? Of ben jij iemand die een sterke man of vrouw wordt genoemd voor anderen, maar diep van binnen er van alles broeit? Dan kan het zijn dat jij je boosheid vasthoudt.

Het moeilijke is dat onderdrukte emoties niet verdwijnen. Ook niet wanneer je deze negeert. Ze blijven in je hoofd en in je lichaam zitten. Zeker als we deze emoties negeren, dan verdwijnt er ook als het ware een deel van ons.

Gevoelens van boosheid blijven in ons onderbewuste hangen en wanneer er dan een vervelende gebeurtenis komt, zal het op onbewust niveau verder groeien. Je merkt bijvoorbeeld dat je een korter lontje hebt. Je kunt er eigenlijk geen vervelende gebeurtenis meer bij hebben, want het zit als het ware al vol daar diep van binnen.

Vroeg of laat raak je dan uitgeput of voel je een hoop stress en spanning in je lichaam, die er als het ware niet meer goed uit kan. Deze stress en spanning is bij boosheid vaak te voelen in nek en schoudergebied of de benen.

Dus liever niet negeren, maar gaan voelen!

Wat vind jij echt van boosheid?

Het kan zijn dat jij opgegroeid bent met de overtuiging dat boosheid niet oké is. Dat het uiten van boosheid de kop in werd gedrukt, of als iets slechts bestempeld werd.

Als jij nooit boos mocht worden, kan het een fijne zijn dat jij een slechte overtuiging over boosheid hebt overgenomen. Hoe denk jij over jouw eigen boosheid? Als er binnen jouw eigen gezin boosheid is hoe ga je hier dan nu mee om? Mag jij net zo boos worden als een ander?

Onthoud dat boosheid een gezonde reactie is op onderdrukking van de persoonlijkheid.

Boosheid is niet iets om je voor te schamen. Het is gewoon een gezonde emotie. Wanneer je alleen maar verdrietig bent, dan sta je niet in je kracht. Verdriet verlamd namelijk. Combineer je verdriet met boosheid, dan kan het een krachtig goed zijn.

Energetische blokkades

Het niet kunnen voelen of uiten van boosheid wordt gezien als een energetische blokkade. Vaak is zo’n blokkade al op jonge leeftijd ontstaan en soms zelfs doorgegeven vanuit je ouders.

Zo’n blokkade kan zijn ontstaan na een trauma of heftige gebeurtenis. Je kon dit niet goed uiten door te huilen, schreeuwen of er werd niet over gepraat. Het lichaam slaat deze gebeurtenissen wel op, vaak heel onbewust. Het komt daarom regelmatig in mijn behandelingen voor dat het nodig is om samen met jou terug te gaan naar die gebeurtenis. Het als het ware nogmaals te beleven, te voelen en te uiten. Pas dan kan het losgelaten worden.

Om je alvast op weg te helpen heb ik hieronder een oefening uitgeschreven die je zelf thuis kan doen.

#Oefening 1: voelen

Ga op een rustige en voor jou veilige plek zitten. Een plek waar je niet gestoord kan worden. Ga eens bewust kijken welke emoties er allemaal langskomen. Keer je er niet van af. Durf je emotie en je boosheid te voelen, laat het toe. Kijk het als het ware in de ogen. Je hoeft hier nu verder niets mee te doen. Het een aantal minuten voelen is voldoende. Ook verder onderzoeken is niet nodig. Voelen is het enige wat in deze fase belangrijk is.

Laat het maar knallen

Het is bij boosheid belangrijk dat het eruit kan. Zeker bij onderdrukte boosheid. Wanneer het om een voorval met een ander persoon gaat kun en mag je dit niet natuurlijk niet richting die persoon kwijt. Je kunt dit wel voor jezelf oplossen. Gewoon thuis in een ruimte waar jij kan knallen.

Boosheid is vaak een helder signaal. Er gebeurt iets wat tegen jou gevoel in gaat. Het is belangrijk dat je er aandacht aan besteed. Zeker wanneer je bezig bent met dit thema. Ga er niet meer vandaan, maar ga bewust stilstaan. Waarom ben je boos? Kun je het rustig uiten dan kun je dit doen. Merk je dat de adrenaline door je lijf giert en je dus niet rustig bent. Ga dit dan eerst op een rustige plek verder uitdiepen voor jezelf.

Merk je dat je gevoel van boosheid blijft, ga het dan bewust laten knallen en het vuurtje aanwakkeren op een voor jou veilige plaats. Lees hieronder de oefening die daarbij past.

#Oefening 2: je stem gebruiken

Ga weer naar een rustige plek voor jezelf. Ga naar het voelen van je boosheid. Soms helpt het ook om erover te schrijven of hardop je boosheid uit te spreken. Als het goed is ben je alleen en in een voor jou veilige omgeving, dus laat het er maar uit. Erken je boosheid, zoek ‘m op en voel de boosheid in je lichaam. Je kunt dit ook aanwakkeren door bijvoorbeeld bewust je vuisten te ballen of te denken aan een bepaald onrecht wat je is aangedaan. Blijf hierbij en geef niet direct op als je niet meteen iets voelt. Geef het even de ruimte.

Daarna ga je hardop zeggen of roepen ‘ik ben boos omdat…’ en nog een zin, en nog een zin, net zolang totdat er geen zinnen meer komen. Maak minimaal 5 zinnen, want soms blijf je anders nog aan de oppervlakte en we willen juist de diepte in. Naar je diepere pijn en boosheid.

Soms komt er hier ook verdriet bij. Laat het maar toe, laat het er maar uit, maar blijf wel bij de boosheid. Daar willen we ons nu op focussen.

Als dit voldoende is voor nu dan stop je hier. Je mag de zinnen voor jezelf noteren, want deze ga je in oefening 3 nogmaals gebruiken.

Waarom het toelaten?

Voor mij voelde het destijds als een openbaring om boosheid toe te laten en te doorleven. Toen ik aan de slag ging met de emoties erachter verdween ook mijn boosheid. Ik had het gezien, in de ogen gekeken en er ruimte aan gegeven. Dit gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag, maar als je er echt aan werkt en met je aandacht bij blijft dan weet ik zeker dat ook jij dit kunt ontladen.

Door bewust naar onze gevoelens te kijken slinkt de berg en ervaar je op den duur echt minder boosheid.

De laatste oefening werkt ontzettend ontladend en kan bij een paar keer je gevoelens van onrecht, boosheid, pijn of verdriet doen uitdoven.

#Oefening 3: ontladen

Ga weer terug naar een veilige plek en naar de zinnen ‘ik ben boos omdat…’. Voel dit nu ook lichamelijk, bal je vuisten en span je kaken aan. Ga dan slaan, schreeuwen of stampen. Slaan op een kussen of in je bed, stampen met je voeten op de grond, op de aarde (zoals een klein kind dat boos is doet) of schreeuwen in de open lucht.

Het is dan alsof je een ventiel open zet in je systeem: de opgestapelde energie kan eruit. Laat het eruit!

Ook hier kan er verdriet bij komen. Laat dit toe en roep nogmaals hard de zinnen ‘ik ben boos omdat…’. Blijf net zolang doorgaan tot je voelt dat het eruit is. Dat het leeg is voor je gevoel.

Schrijf er daarna over, dit werkt voor je verwerking heel goed.

Ben jij klaar om het aan te gaan?

Wanneer je deze lading toe kan en durft te staan, wordt je kern voelbaar. Begin eerst met boosheid, dit schept daarna vanzelf ruimte voor andere gevoelens. Begin eerst eens met het omarmen van de boosheid.

Wil jij boosheid ook loslaten en ben jij nieuwsgierig geworden? Wil jij hulp en meer van dit soort oefeningen? Dan kan lichaamsgerichte therapie je hier goed bij helpen.

Een behandeling bij mij is altijd een vorm van samenwerking. Je hebt dan gekozen om aan jezelf te werken, dus dat betekent dan ook dat je actief meewerkt. Naast het werk wat we doen tijdens de behandeling zelf, geef ik je ook oefeningen mee naar huis. Zo kan je ook buiten de behandeling om je eigen proces ondersteunen.

Ik begeleid je graag bij je proces om weer in je lichaam, je eigen kracht en je ruimte te komen.

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

5 Comments

 1. Ben

  Zeer goed,verrijkend.

  Reply
 2. aurelia

  Dankje, Marjolein.
  Dit heeft mij zo geholpen.

  Reply
  • Marjolein Burgers

   Dank je wel voor je fijne reactie Aurelia. Mooi dat het je zo geholpen heeft.

   Reply
 3. Anke

  Hoi Marjolein,

  Dank je voor het artikel. Ik heb heel veel woede in me en probeer dat ook al een aantal jaar te doorvoelen en dat lukt niet waardoor er daar ook weer woede over is ontstaan. Ik ben er zo vaak echt voor gaan zitten om te voelen maar het wordt dan onbewust vastgezet. Ik ben ook bang echt te gaan stampen op de grond, omdat ik toch ergens de angst heb dat het door de onderburen niet wordt geaccepteerd.
  Wat is jouw advies?

  Reply
  • Marjolein Burgers

   Hoi Anke, dank voor je fijne reactie en je openheid.
   Ontzettend knap dat je ervoor bent gaan zitten en dit verschillende keren hebt gedaan.
   Dit oefening zal je helpen, ook wanneer je het onbewust opnieuw vastzet. Betreft het stampen op de grond. Wellicht is het mogelijk voor je om buiten te doen? In een park of tijdens een wandeling dat je dan extra hard je voeten op de grond zet. Juist in de buitenlucht en met je voeten echt op de aarde kan juist ook een extra effect geven. Dit geef ik mijn cliënten vaak mee als tip en lijkt goed te werken.
   Ben benieuwd of dit lukt voor je?

   Warme groeten, Marjolein

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut