5 tips om element aarde weer in balans te krijgen

Door Marjolein Burgers

Element Aarde

De december maand is begonnen. De winter in aantocht. De sjaals, handschoenen en de winterjas zijn weer van zolder. De dagen zijn langzaam steeds korter en donkerder geworden. De kaarsjes en lichtjes steeds meer aan. Net zoals in de natuur is dit de tijd van naar binnen keren. Het is de tijd van bezinning. Om van daaruit te komen tot nieuwe ontdekkingen en groei. De laatste maand van het jaar vind ik altijd een heerlijke maand. Het is voor mij een tijd van stilstaan en de balans opmaken en daar ben ik gek op. De fijne dingen nog eens herbeleven en de hindernissen of verdrietige dingen nog een mooier plekje te geven. Ik besef me ook dat niet iedereen deze maand van naar binnen keren prettig vindt. Dus daarom mijn kijk op deze maand met behulp van de Chinese leer. Hoe zit het met die balans bij jou? En hoe kan de Oosterse leer jou hierbij helpen? Ontdek hier alles over het Element Aarde.

Energie van Element Aarde

Bij de Thaise yoga massage werk ik op de energiebanen, die energiebanen heten in het Thai Sen. Deze 14 energiebanen hebben veel overeenkomsten met de Traditionele Chinese Geneeskunde. De Chinezen delen alles onder in een cyclus van 5 elementen: Aarde, Hout, Vuur, Metaal en Water. Zij observeerden dat alles in de natuur volgens een vast patroon voortdurend in verandering is.

In dit artikel begin ik bij de basis, het element Aarde. Dit element is verantwoordelijk voor de productie van 60% van je energie. Het ligt niet voor niets in sommige tekeningen centraal, in het middelpunt. Aangezien het ook weer energie doorgeeft aan de andere elementen. In de Traditionele Chinese Geneeskunde zeggen ze “alles is te genezen als het Aarde element maar goed functioneert”. Het is dus je grootste kans op meer energie.

Kracht van het Centrum

In de natuur komt ook alles uiteindelijk terug op de aarde. Bloemen, bladeren, regen en zelf de bliksem. Alles keert terug naar de bodem. Aarde neemt alles op wat er valt, trekt het mee naar binnen dieper de Aarde in en verwerkt het tot een nieuwe vruchtbare voedingsbodem. Voor de mens heeft aarde te maken met geestelijke en lichamelijke voeding. De organen maag en milt zorgen voor de transformatie en transport in het lichaam. Alles wat je eet en drinkt wordt, als het goed is, op de juiste manier verwerkt en omgezet naar energie. De nuttige stoffen worden naar de juiste organen gestuurd en niet-nuttige stoffen worden afgevoerd. Als dit niet goed gebeurd is vermoeidheid het eerste resultaat. Naast de fysieke voeding geeft Aarde je de energie om te denken. Je gedachten, ideeën, meningen worden gevormd en het zorgt dat je kennis kunt opnemen.

Het Element Aarde zorgt ook letterlijk dat je goed geaard bent. Met beide voeten op de grond. Niet makkelijk uit evenwicht te brengen en vol vertrouwen in je centrale kracht. Je voelt je lekker in je vel, thuis in je eigen huis.

Is jouw Aarde Energie in Balans?

Natuurlijk zorg je wel voor anderen. Dat is iets wat vele van ons fijn vinden om te doen. Maar hoe is het met zelf-zorg? Het allerbelangrijkst is een balans tussen geven en nemen. Aarde energie beweegt naar binnen. Het is dus belangrijk om regelmatig bij jezelf te checken van ‘hoe is het eigenlijk met mij?’ Wanneer je goed voor jezelf kunt zorgen, eerlijk naar jezelf kan kijken en anderen in jouw goede zorg laat delen dan ben je goed in balans in je Aarde Element. Wanneer je weerstand voelt om de balans op te maken, niet bij jezelf naar binnen wil kijken dan is het nog belangrijker om het juist wel te doen en onderstaande vragen te beantwoorden. Heb jij bij meer dan één stelling een vinkje gezet. Besteed dan extra aandacht aan dit element. Juist in deze drukke december maand, juist in deze tijd van binnen gaan is de zorg voor jezelf extra belangrijk!

 • Ik heb regelmatig een opgezette buik
 • Ik heb overgewicht
 • Ik ben regelmatig (te) moe
 • Ik heb snel blauwe plekken
 • Ik heb vaak droge of bleke lippen
 • Ik heb dagelijks chocolade of iets zoets nodig
 • Ik heb iets met het wisselen van de seizoenen (positief of negatief)
 • Ik heb moeite met concentreren
 • Ik pieker heel makkelijk en veel
 • Ik ben overbezorgd
 • Ik ben weinig in mijn lijf, weinig met mijn voeten op de grond
 • Ik voel me niet vaak gesteund
 • Ik zorg meer voor anderen dan voor mezelf
 • Ik heb soms het gevoel dat ik vastloop
 • Ik moet altijd (of vaak) mensen om mij heen hebben
 • Ik heb helemaal geen behoefte aan mensen om mij heen, aan gezelligheid
 • Ik heb de neiging andere te plezieren
 • Ik heb veel medelijden met mezelf
 • Ik klaag veel
 • Ik ben te beschermend

Geluk begint met een bewuste keuze

Als het Element Aarde in harmonie is kun je in overgave leven. Je kunt liefdevol en zorgzaam in het leven staan en genieten van dat wat er eigenlijk altijd al was. Ook wanneer het leven je totaal niet meezit, je zelf in die heftige storm staat en wanneer je denkt dat je gaat breken. Juist dan is de zelfzorg erg belangrijk. En daar draait het hele aarde element om.

Zoals ik eerder al aangaf besef ik dat niet iedereen het fijn vindt om naar binnen te keren. Zeker in moeilijke tijden is het niet gemakkelijk. Wanneer je iemand hebt verloren, ziek bent of bent geweest, of een gebrek aan iets hebt gehad. Maar ik geloof er ook in dat je altijd een keuze hebt. Het leven haalt geen trucjes uit, het is soms gewoon zwaar. Zelfs dan, of misschien wel juist dan, hebben we een keuze. We doen gewoon ons best, accepteren de pijn en stoppen met lijden. Of we lijden. Hoe dan ook, het leven blijft zwaar. De dagen dat ik vreselijk zwaar nieuws te horen kreeg werd even alles donker. Op dat moment vond ik ook dat ik het recht had om de rest van mijn leven te lijden. Het was donker en ik dacht even een paar weken dat ik het licht niet meer kon vinden. Wist even niet hoe ik de knop om kon zetten. Maar ik had wél een keus. Ik kon a) de rest van mijn leven lijden en het zou het nieuws niet terug kunnen draaien of b) ik kon kiezen de pijn te voelen maar de vernietigende/zwarte gedachten erover tegenhouden en te genieten van het leven wat er is. Het nieuws was er nog steeds maar het leven werd weer een stuk draaglijker. Ervan uitgaande dat dit ook mogelijk is voor jou. Zou jij een zelfde keuze maken in een moeilijke periode?

Een gedichtje om je te inspireren, wellicht herken je er iets van;

Broeder Eik en zuster Wilg stonden naast elkaar aan het water. De herfststorm raasde en tierde. Zuster Wilg boog sierlijk mee. ‘Slappeling’, zei broeder Eik. ‘Kijk liever naar mij, hoe ik stram en stoer de wind weersta. Ik buig voor niemand!’ De wilg zweeg en boog nog dieper.
Hoe de storm ook raasde en tierde, broeder Eik was te sterk voor hem.  Het volgende jaar kwam de storm terug, vastbesloten broeder Eik een lesje te leren. Maar de Eik was sterk. Hij verzamelde al zijn krachten en zoog de energie met zijn machtige wortels uit Moeder Aarde. 
Hij had geen energie om te kijken naar zijn zuster die haar sierlijk spel met de wind speelde. Met zijn laatste energie probeerde de storm broeder Eik te vellen. Een diepe adem, een harde windstoot en daar lag de eik. Ontworteld.
En zuster Wilg? Ze wuifde mee met de wind en liet haar tranen in het water vallen.

Zoals Lao Zi zegt: ‘Dat wat hard is, is breekbaar; het breekt gemakkelijk. Dat wat plooibaar is, duurt langer.’ Dus ‘buig mee met de stormen en je zult niet barsten.’

Daarom is het belangrijk om die eigen basis te versterken. Dat je sterk genoeg bent om mee te bewegen met de stormen die komen. Dat je sterk genoeg bent om bij jezelf naar binnen te gaan en je te richten op wat je zelf zoekt, ervaart, vraagt en verlangt. Dat is niet egoïstisch. Ze zeggen niet voor niets in het vliegtuig, eigen zuurstofmasker eerst. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen.

Tips voor meer harmonie in Element Aarde

Je hebt nu gelezen dat het Element Aarde de eerste en de meest belangrijke stap is om die te versterken en daardoor weer meer energie te krijgen. Onderstaand heb ik 5 krachtige tips voor je.

Tip nummer 1: happy lijstje

Geef jezelf toestemming om goed voor jezelf te zorgen en daar tijd voor in te plannen. Maak een ‘happy lijstje’. Waar word jij nou echt blij van? Ga er eens lekker voor zitten en bedenk wat goed voor jezelf zorgen voor jou is. Schrijf dat op en bewaar het op een plek waar je direct bij kan. Zodat als je merkt dat de balans zoek is, je dit direct in kan zetten. Om je alvast een beetje te helpen, hier wat van mijn tips; in bad liggen, een kop koffie of thee drinken op de bank, een boek lezen, een wandeling maken met mijn hondje, een avondje uit met m’n partner.

Tip nummer 2: neem tijd om te eten

Neem de tijd om te eten. En geniet daar heel bewust van. Besteed aandacht aan het eten zodat de maag en milt ook hun werking kunnen doen. Dus niet snel tussendoor en even wat makkelijks maken, waar je ook eigenlijk helemaal niet eens van geniet. Nee. In plaats daarvan beloon jij jezelf vanaf nu regelmatig met een lekkere maaltijd. Dat verdien je! Voor het element Aarde is alles wat op lichaamstemperatuur of kamertemperatuur is, het beste. Dus even wat minder rauwkost of brood en wat meer soep. Soep is een hele goede voeding voor Aarde. Het heeft lekker een tijdje rustig staan pruttelen en het is verwarmend voor het gehele lichaam.

Tip nummer 3: beweging

Een regelmatige beweging is altijd goed. Maar voor het Element Aarde in het bijzonder erg belangrijk. Daarmee bedoel ik niet super hard sporten maar meer de beweging van armen en benen en ook oefeningen voor het midden (core training). Je kunt denken aan evenwichtsoefeningen voor letterlijk meer balans, wandelen, zwemmen, tai chi en yoga. Een aanbeveling is de studio in Utrecht Tuinwijk, Heart Yoga. Zij bieden allerlei lessen aan en voor het element Aarde is Yin Yoga of Pilates een hele goede.

Tip nummer 4: buikmassage

Je buik, het centrum, is een belangrijk punt voor het element Aarde. Daarom is de buikmassage bij uitstek een mooie methode om weer contact te krijgen met het midden. Je kunt dit bij jezelf doen of je kunt er een avondje van maken samen met je partner bijvoorbeeld. Je kunt dit over je kleding doen maar ook met een olie op je huid.

Ga lekker liggen en zorg dat je niet gestoord kan worden. Zorg dat het voldoende warm hebt voor de komende minuten. Lokaliseer eerst je navel en leg daar je handen op. Adem minimaal 3 keer rustig en diep in en uit. En voel hoe je handen je buik verwarmen.

Beweeg dan nu je handen over je buik, in een grote cirkel met de klok mee. Doe het langzaam en maak 5 tot 10 cirkels. Eindig weer bij je navel en laat je handen daar nu nog even liggen. Strijk dan met je beide handen vanaf je maag naar beneden, leg ze weer op je maag en strijk weer naar beneden. Doe dit ook zo’n 5 tot 10 keer.

Leg je handen weer terug op je navel en maak nu nog 3 keer een cirkel met de klok mee. Plaats tot slot je handen aan weerszijden van je navel, voel de warmte van je handen je gelegen buik verwarmen en laat ze daar nog een paar minuten liggen. Totdat je zover bent om weer op te staan.

Tip nummer 5: neem een massage

De Thaise yoga massage is een investering in je gehele lichaam. Je botten en gewrichten worden sterker, spieren worden soepel gemaakt, je zenuwbanen (oftewel energiebanen) geactiveerd en jijzelf wordt daardoor meer in balans gebracht.

Thaise yoga massage bestaat uit een combinatie van:

 Chinese acupressuur op de meridianen
 Yoga strekkingen vanuit India
 Klassieke westerse (sport)massage op de spieren, botten en gewrichten
 Mindfulness (meditatie)

Meditatie verstilt, acupressuur en yoga zetten in beweging. Dit alles zorgt voor een positief effect voor lichaam en geest.

De massage is bij uitstek geschikt voor mensen met stress-gerelateerde en kan helpen tegen allerlei westerse ziektes, die vaak het gevolg zijn van ons vele zitten en een stressvol bestaan. Rug,-schouder,- en nekblessures, knieproblemen, maar ook migraine en R.S.I. zijn enkele voorbeelden hiervan. Met Thaise yoga massagetherapie kun je deze klachten verminderen of voorkomen.

Ik geef in mijn praktijk Puur Marjolein in Utrecht Thaise massages.

Praktijk Puur Marjolein staat voor:

 • Persoonlijke aandacht in een voor- en nagesprek
 • Een luisterend oor
 • Een aandachtige aanraking
 • Een prettige omgeving die bijdraagt aan de algehele ontspanning
 • Het luisteren naar de taal van het lichaam
 • Een plaats waar denken en voelen wordt gecombineerd
 • Een moment dat écht in het teken staat van jou

Zelf ervaren wat het voor jou kan doen? Klik hier om een afspraak te maken.

Er is meer…!

De Chinezen delen alles onder in een cyclus van 5 elementen: Aarde, Hout, Vuur, Metaal en Water. Hiermee heb ik je een kijkje gegeven in de basis, het element Aarde, van de Oosterse leer. Een leer met een ontzettend interessante en uitgebreide theorie. Zij observeerden dat alles in de natuur volgens een vast patroon voortdurend in verandering is. Hier lees je meer over het element vuur.

Voor nu, richt je op dat wat er is, neem rust en ben ondanks alles dankbaar. Dan weet ik zeker dat er altijd wel een uitweg is en de balans misschien wel dichterbij is dan je zelf nu denkt.

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen
– Chinese Wijsheid

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut