5 tips om element vuur weer in balans te krijgen

Door Marjolein Burgers

Vuur element

Januari is alweer bijna voorbij, de eerste maand van onze kalender. Januari opent het jaar, het is de maand van de overgang, van een nieuw begin. Deze eerste maand van het jaar voelde voor mij altijd als een erg lange maand. Nu ik voor mezelf werk lijkt deze maand ook voorbij te vliegen. Voor mij een goed teken! Maar moet zeggen dat de donkere ochtenden en grijze dagen wat mij betreft wel tot het verleden mogen behoren. Wellicht voor jou ook?

In de maand januari zit dan ook niet voor niets de ‘blue monday’, de meest deprimerende dag van het jaar. Nu ben ik daar niet gevoelig voor, maar ik kan mij voorstellen dat jij hier wel last van kan hebben. De feestdagen zijn voorbij, geen vakantie in het vooruitzicht. Om me heen hoor ik meerdere mensen spreken over hun ‘vuurtje wat is uitgeblust’.

In dit artikel kun je alles ontdekken over het element Vuur, zodat ook in deze koudere maanden bij jou de energie tot in de puntjes van je tenen en vingers kan blijven stromen.

Energie van Element Vuur

Het Element Vuur staat in de natuur voor de zomer, daar waar alles in volle bloei staat. Overal zijn bloemen en de natuur laat zien waartoe ze in staat is. Bij de mens geeft het een gevoel van:

 • Vreugde
 • Liefde
 • Uitbundigheid
 • Trots

Het Element Vuur hoort dus bij vrolijk en uitbundig, maar het kan ook alles verwoestend zijn als het niet in toom wordt gehouden.

Vuur is de pomp van de energie.

Wanneer je teveel energie van jezelf weggeeft, raak je uitgeput. Je vuur blust uit. Je hebt niet naar je hart geluisterd toen het je vertelde dat je een adempauze in moest lassen. Als dat te lang duurt dan dwingt je lichaam je vanzelf tot rustiger aan doen of tot stilstaan. Vuurenergie is een onmisbare stap om de kracht te hebben om alle energie optimaal rond te pompen. Vuur heeft dan ook maar liefst vier meridianen:

 • Drievoudige verwarmer
 • Hart
 • Dunne darm
 • Meester van het hart

Drievoudige verwarmer zorgt voor ondersteuning bij het transport van water, voedsel, andere vloeistoffen en warmte. De dunne darm heeft als taak puur en niet zuiver te scheiden. Het hart is de ziel of de geest. Je durft vanuit je hart te leven. Wanneer dit het geval is kun je dit goed aan iemand zijn of haar ogen zien. De ogen stralen. De meester van het hart is een beschermer, letterlijk eigenlijk de beschermer van het hart.

Het Element Vuur geeft iemand enthousiasme en levenslust. Actief zijn, doen, warmte, plezier, vrolijkheid en uitstraling zijn woorden die goed bij dit element passen.

In het vorige blog schreef ik over het element Aarde. Aarde is de vruchtbare bodem. Het is de sterke basis waarop kan worden gebouwd. Voedsel en drank kan hier omgezet worden naar energie. Het heeft ook te maken met naar ‘binnen’ durven kijken bij jezelf en daardoor weer in je eigen kracht komen.

Wat zijn signalen dat jouw Element Vuur uit balans is?

Heb jij moeite om in slaap te komen, last van je spraak, hitteklachten of juist snel koude handen en voeten? De eerste signalen van een disbalans in het element Vuur beginnen vaak met slaapproblemen. Als je geest onrustig is, slaap je ook onrustig. Als je Vuur dooft is ook alle enthousiasme weg. Wanneer Vuur niet in balans is, kan het behoorlijk wat invloed hebben op je emoties en gedrag en geeft het ook vaak problemen in de liefde.

Kun jij genieten van je leven en draag je trots uit wie je bent? Balans in Vuur geeft een open hart, wat maakt dat je liefde kunt voelen en geven. Je bent liefdevol en begripvol naar jezelf en anderen. Herken jij hier een aantal dingen van, dan kan jouw Vuur wellicht een oppepper gebruiken. Controleer dan onderstaande stellingen. Heb jij bij meer dan twee stellingen een vinkje gezet. Besteed dan extra aandacht aan dit element.

 • Ik ben weleens duizelig.
 • Ik heb vaak koude handen en/of voeten.
 • Ik praat veel te veel/snel.
 • Ik heb moeite met overgave.
 • Ik heb moeite met plezier maken.
 • Ik zweet te veel en te makkelijk.
 • Ik heb geen sprankel in mijn ogen.
 • Ik ben vaak onrustig.
 • Soms kan ik niet goed verwoorden wat ik bedoel of word ik verkeerd begrepen.
 • Ik ben soms verward.
 • Ik vind het moeilijk om met trots te laten zien wie ik ben.
 • Ik vind het moeilijk om te genieten.
 • Ik lach niet veel.
 • Ik ben eerder negatief dan positief.
 • Ik maak juist overal een grapje van.
 • Ik wil het liefst alles in zo weinig mogelijk tijd doen.
 • Ik heb altijd haast.
 • Ik zoek een uitweg in uitzinnigheid zoals bijvoorbeeld drugs, alcohol of seksuele uitspattingen.

Leven in het hier en nu

Verleden en toekomst spelen regelmatig een grote rol in ons leven, in onze gedachten. Het verleden vinden wij vaak een belangrijk deel van onszelf. Zeker ook in de januari maand waar nog regelmatig terug gekeken wordt op afgelopen jaar. Ook fantaseren we er vaak op los voor wat de toekomst betreft. We herkauwen vaak het verleden of we bereiden ons voor op de toekomst, zonder eigenlijk stil te staan en gewoon heerlijk in het moment te leven.

Als je niet in het hier en nu bent dan zit je in je hoofd. Je gedachten kosten vaak veel tijd en energie. Ze willen oordelen door bijvoorbeeld een gebeurtenis in het nu te vergelijken met eentje uit het verleden. Je ongelukkig maken door je te laten focussen op iets wat er nog niet is en nog meerdere onwaarschijnlijke mogelijkheden over iets wat in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Het verleden is een verzameling momenten, herinneringen. Wat in het verleden is gebeurd gaat niet meer veranderen. Dat was toen. De toekomst is nog niet gebeurd. Dus probeer je daar niet teveel zorgen over te maken. Wanneer het moment aangebroken is om je zorgen te maken heb je nog tijd genoeg. Het enige wat echt bestaat is het Nu. We leven nu en het enige wat je op dit moment kunt doen is je best doen in waar je Nu mee bezig bent. En wanneer dit moment weer wordt vervangen noemen we het verleden.

Ik snap dat het niet altijd makkelijk is om je daaraan te houden. Daarom onderstaand verhaal wat ik heb gelezen in het geluksboek;

‘Voor mij is het nu-moment waar jij zoveel over praat een nachtmerrie. Ik heb net van de dokter gehoord dat ik kanker heb, met overal uitzaaiingen. Opereren heeft geen zin, dat geeft me tussen de zes en achttien maanden’.  Ik antwoordde: Dat is vreselijk nieuws. Echt heel erg dat dit jou moet overkomen. Probeer er niet aan onderdoor te gaan, aan die toch al zware diagnose. Bedenk je dat je op dit moment leeft, dus geniet van elke seconde die je hebt, met je vrienden en familie. Dit is het enige waar je controle over hebt. Ik snap dat het niet zo voelt, maar vergeet niet dat je net zo bent als wij. Iedereen die je kent kan binnen achttien maanden dood zijn, of binnen achttien dagen. Het enige verschil is dat wij er niet over nadenken, het niet weten, dus lijden niet. Wat betreft de toekomst, wees optimistisch en leef in het Nu!

Laat dit ook voor jou een mooi streven zijn! Hoe ziek, belast of springlevend je ook bent. Het leven gaat snel aan je voorbij. Laat het niet gebeuren en leef daarom in het Nu! Op dit moment is namelijk ook helemaal niets mis. Daarin kan het element Vuur je helpen. Het zorgt aan de ene kant voor rust en goed slapen en aan de andere kant voor genieten en je vermogen plezier te hebben. Met onderstaande oefeningen kan jij jouw Vuur element versterken.

Tip nummer 1: beweeg

Zorg dat je lekker blijft bewegen. Daarom onderstaande strekkingen die heerlijk verwarmend werkt.

Strekking voor het element Vuur:

Ga zitten met de voetzolen tegen elkaar en de knieën uit elkaar.
Pak met beide handen de voeten.
Beweeg de knieën licht op en neer (vlinderen).
Plaats de ellebogen voor de onderbenen en laat deze naar de grond gaan en buig vanuit de onderrug naar voren.

Herhaal dit minimaal 3 keer en zorg daarna goed voor jezelf.

Tip nummer 2: goede nachtrust

Het is al meerdere keren aan bod gekomen dat slapen erg belangrijk is. Goed slapen is extra belangrijk voor het element Vuur. Daarom hier tips om te laten voordat je gaat slapen;

 • Wanneer je te laat eet, 2 uur voordat je naar bed gaat, is je systeem dit nog volop aan het verwerken en kun je dus niet in slaap komen.
 • Te weinig frisse lucht is niet goed voor de nachtrust. Zorg daarom voor frisse lucht in de slaapkamer.
 • Koffie is heel erg yang en niet geschikt voor in de avond. Sommige mensen kunnen er goed tegen, andere kunnen er niet meer door in slaap komen. Experimenteer hiermee.

Tip nummer 3: ontspan

Kalmeer. Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen en zorg voor voldoende ontspanning gedurende de dag maar voornamelijk ook in de avond. Dit kan jij zelf doen om je element Vuur weer een boost te geven;

 • Wandelen in de natuur
 • Zwemmen
 • Meditatie of een ademhalingsoefening
 • Ga douchen of neem een ontspannen bad
 • Smeer aandachtig je huid in met olie of een bodylotion
 • Dim de verlichting en steek kaarsjes aan
 • Schrijf de dag van je af in een dagboek

Tip nummer 4: zoek uit wat je wilt

Waar word jij nou echt blij van? Wat wakkert jouw Vuur aan? Ga lekker knippen, plakken, schilderen, schrijven. Ga je eigen wens-bord maken. Ga er eens even echt lekker voor zitten. Maak het jezelf gemakkelijk en zorg goed voor jezelf. Dan hou je de positieve energie vast.

Stel jezelf de vraag; wat wil ik? Blader door tijdschriften en scheur er alles uit waar je blij van word. Kleuren, spreuken, symbolen, mooie plaatjes. Het is jouw werk dus leef je lekker uit. Maak er een feestje van en ga hierin eens lekker los. Maak er daarna een collega van die uitbeeld waar jij voor staat of wat jou blij maakt.

Wanneer je klaar bent en de boodschap is voor jou duidelijk. Hang dit mooie plaatje dan op. Zorg voor een plek waar je dit master-piece regelmatig te zien krijgt. Zodat je telkens een glimlach op je gezicht krijgt en de boodschap elke keer even binnen komt.

Tip nummer 5: massage

Wanneer jouw Vuur element niet in balans is kan ik je helpen deze weer te versterken aangezien ik in de massage, via de Chinese Acupressuur, ook werk op de meridianen. De Thaise yoga massage word ook wel een investering in je gehele lichaam genoemd.

Thaise yoga massage bestaat uit een combinatie van:

 Chinese acupressuur op de meridianen
 Yoga strekkingen vanuit India
 Klassieke westerse (sport)massage op de spieren, botten en gewrichten
 Mindfulness (meditatie)

Meditatie verstilt, acupressuur en yoga zetten in beweging. Dit alles zorgt voor een positief effect voor lichaam en geest.

De massage is bij uitstek geschikt voor mensen met stress-gerelateerde en kan helpen tegen allerlei westerse ziektes, die vaak het gevolg zijn van ons vele zitten en een stressvol bestaan. Rug,-schouder,- en nekblessures, knieproblemen, maar ook migraine en R.S.I. zijn enkele voorbeelden hiervan. Met de Thaise yogamassage kun je deze klachten verminderen of voorkomen.

Zelf ervaren wat het voor jou kan doen? Ik geef in mijn praktijk in Utrecht massages en lichaamsgerichte therapie. Klik hier om een afspraak te maken.

Er is meer…!

De Chinezen delen alles onder in een cyclus van 5 elementen: Aarde, Hout, Vuur, Metaal en Water. Hiermee heb ik je wederom een kijkje gegeven in deze Oosterse leer. Een leer met een ontzettend interessante en uitgebreide theorie. Zij observeerden dat alles in de natuur volgens een vast patroon voortdurend in verandering is. Hier lees je meer over het element aarde.

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut