Hoe kan breathwork jou helpen?

Door Marjolein Burgers

Ademcoaching Massage Utrecht 2

De bekendheid van breathwork wordt steeds groter. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool. En steeds meer wordt het als een verzamelnaam gebruikt. Hieronder vertel ik jou hoe ik bij het pad tot ademcoach ben gekomen. Wat ademwerk nou precies is en hoe kan het jou helpen?

Ik mediteerde al jaren, kon goed ontspannen en goed uit mijn hoofd komen. Daarom ging ik vol vertrouwen mijn vorige bevalling in. Helaas kwam ik mezelf flink tegen.

In mijn lijf zakken en mijn ademhaling volgen dat zou mij wel gaan lukken tijdens mijn bevalling. Ik had volledige vertrouwen in mijn ademhaling door mijn vele mediteren.

Totdat ik in een pittige bevalling van onze dochter, Isa, kwam. Hoezo kon ik die ademhaling niet volgen? En lukte het mij niet de pijn op te vangen met mijn adem.

Het viel me flink tegen.

Dit wilde ik anders

Wellicht herken je dit? Dat je in een moeilijke, pittige of crisis situaties ook niet meer de rust in de adem kan vinden. Dat je ademhaling bijvoorbeeld hoog zit en je deze maar moeilijk ontspannen kunt krijgen.

Ik kwam erachter dat ik mijn ademhaling helemaal niet zo goed aan het gebruiken was als ik dacht. Mijn kaken zette ik helemaal vast, mijn ademhaling was hoog en kreeg deze moeizaam naar beneden.

Dit wilde ik anders! Voor mezelf, want ik wist dat de bevalling nog een keer op mijn pad ging komen. Én ook om andere hiermee te helpen in mijn praktijk.

In het najaar van 2020, nog borstvoeding gevend, begon ik aan de ademcoach opleiding bij het holos huis gegeven door Lo Hermsen en Malou Tan.

Wat een geweldig cadeau is dat geweest!

Het heeft mij, in de storm waarin ik de afgelopen jaren heb gestaan met het verlies van m’n zusje, ook zó ontzettend veel gebracht.

En het heeft me door mijn tweede bevalling geholpen. Wat een prachtervaring is geweest.

Ik hoop dat het jou ook gaat raken en dat jij ook gaat ontdekken wat de kracht van ademwerk is. Mij heeft het helemaal gepakt.

Het is namelijk een prachtige tool waardoor je minder gestrest door het leven kunt gaan, meer kunt genieten van de ontspanning, meer in verbinding met jezelf en het nu bent.

Wat is Breathwork nou precies?

Bij breathwork therapie maken we gebruik van ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Je gaat bewust je ademhaling veranderen, vanuit een doel of hulpvraag.

Bij ons in de praktijk of tijdens een van onze retreats maken we gebruik van de verbonden ademhaling, oftewel transformational breathing.

Hierdoor kan de ademhaling en je lichaam als het ware gereset worden.

Het is eenvoudige ademhalingstechniek die jou vrijwel direct in een natuurlijke en diepe ademhaling brengt.  Je ademt hierbij alleen via de mond zonder een pauze in te lassen tussen de in- en de uitademing.

Door de breathwork therapie open je het ademhalingssysteem. Het is een activerende, krachtige en effectieve manier van ademen die jouw gehele ademhalingssysteem opent.

Hierdoor leer jij ook je middenrif weer optimaal te gebruiken en kunnen angst- en stressgevoelens losgelaten worden. En het kan je helpen om beter te slapen, pijn verminderen en je focus te verbeteren.

Regelmatig zie ik dat cliënten al na een paar minuten in een andere staat van bewustzijn komen. Zij vergelijken het dan ook weleens met een ayahuasca ceremonie. Omdat je met breathwork echt in een dieper voelen komt.

De kracht van de ademhaling

Ademwerk helpt dus ook bij het loslaten van angst en verdriet en het doorbreken van mentale, fysieke en emotionele blokkades. Je kunt minder stress, ultieme ontspanning, meer verbinding met jezelf en dankbaarheid ervaren.

Ademwerk wordt door verschillende therapeuten en healers vaak gebruikt in ‘healings rituelen’. Omdat het je weer opnieuw met je lichaam en het voelen laat verbinden.

Er zit zoveel kracht en puurheid in de ademhaling.

Het laat je diep voelen, zakken, raken, het licht en het donker aankijken én brengt je daardoor weer thuis bij jezelf. In ZIJN in plaats van doorgaan.

Ervaar de kracht van breathwork zelf, geef je hier op voor een ademsessie!

Wat gebeurt er tijdens breathwork met mijn lichaam?

We gaan als het ware ‘spelen’ met fysiologische processen in je lichaam.

Het nodigt vastgezette spanning uit om weer te gaan stromen en daarmee te integreren. Je kunt hierbij denken aan fysieke spanning, emoties, herinneringen, overtuigingen en patronen. De adem zorgt voor de verwerking waardoor er op celniveau transformatie plaatsvindt.

Je kunt tijdens het ademwerk bijvoorbeeld tintelingen door je hele lichaam voelen, verkramping krijgen of het heel koud of warm hebben. Dit hoort bij het proces en is dus heel normaal.

De verkrampingen die tijdens de breathwork naar boven komen, staan vaak voor oude dingen met een sterke emotionele lading. Het mooi is dat deze tijdens de ‘inner journey’ losgelaten en verwerkt kunnen worden.

Je denken en bewustzijn verdwijnen helemaal naar de achtergrond waardoor je dieper kunt ontspannen en het zelfhelend vermogen van je lichaam optimaal aan kunt zetten.

Naast een 1:1 ademsessie in de praktijk of tijdens een innerlijke reis krijg je ook oefeningen mee voor thuis. Deze worden volledig afgestemd op jouw persoonlijke situatie en hulpvraag.

Voor wie is breathwork geschikt?

Je hoeft geen ervaring te hebben met ademhalingsoefeningen of bijvoorbeeld pranayama. Iedereen kan instappen en is welkom.

Veiligheid staat bij ons voorop. Het is belangrijk dat jij je helemaal kan openen en vol vertrouwen de ademsessie ingaat. Wij leren je binnen een paar minuten de tools en beginnen altijd eerst met bij jezelf komen door aarding.

Kies voor een breathwork coach die bij jou past

Ben jij ook enthousiast en klaar om aan de slag te gaan met de ademhaling?

Kies voor iemand bij wie jij een fijn gevoel hebt. Luister naar jouw intuïtie.

Bij ademwerk kunnen behoorlijk wat emoties en fysieke spanningen loskomen, waarbij een goede techniek belangrijk is. Kies voor iemand waarmee je allereerst de klik voelt en waarbij je het gevoel hebt dat diegene je goed kan begeleiden.

Ik heb, om je kennis te laten maken met de adem, een gratis ingesproken ademsessie voor jou als cadeau.

Wil je op de hoogte blijven van ons, link dan op instagram @soulworkcompany.

Keep breathing!

Liefs Marjolein

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

2 Comments

 1. Dorien

  Helemaal mee eens. Ik heb enorm veel aan mijn adem gehad tijdens mijn bevalling! Het belang van de adem en het kunnen controleren van de adem is van onschatbare waarde op fysiek en mentaal vlak.

  Reply
  • Marjolein Burgers

   Dank Dorien voor je reactie. De adem is inderdaad een heel krachtig iets. Mooi dat jij dit ook zo hebt kunnen ervaren.

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut