Hoe begin jij je dag? 3 tips om rustig op te starten

Door Marjolein Burgers

Start van de dag

Hoe je de dag begint zet de toon voor de rest van dag. Ga jij direct ‘aan’ als je wakker wordt? Dan kom je eigenlijk direct in een toestand van stress. Dat is zonde na een periode van diepe rust.

Je kunt minder helder overzien wat er vandaag moet gebeuren, het jaagt je nog meer op en zet dus een stressvolle toon voor de dag. Wat nou als je de tijd neemt? De tijd om rustig op te starten. 

If you snooze you lose

Het lijkt in deze koude dagen heel aantrekkelijk om langer in bed te blijven liggen. Het bed is zo lekker warm en het is vaak nog donker buiten. Maar wat je misschien nog niet weet is dat als je gaat snoozen jij je dag stressvol start. Elke keer dat die wekker gaat is nou niet bepaald een vorm van relaxt wakker worden.

Zoals ik hierboven al schreef, die start van de dag is nu juist zo belangrijk. Dus zet die wekker en stap direct uit bed, zodat je je niet hoeft te haasten in de ochtend.

Mijn fijne dagstart kan ik niet missen

Zelf sta ik op werkdagen, sinds mijn burn-out zeven jaar geleden, een kwartier eerder op. Daarna geef ik mezelf ongeveer een half uur de tijd om de dag te starten. Ik start eerst met een paar yoga oefeningen en doe dan ademwerk. Dit zorgt ervoor dat ik mijn dag echt rustiger start. In die zeven jaar zijn er echt wel momenten geweest dat ik het weer even kwijt was. Bijvoorbeeld na mijn bevalling, maar ik kon echt het verschil voor mezelf merken. Ik ging het missen, dus ben ik weer terug naar mijn relaxte dagstart gegaan.

Wellicht kunnen deze onderstaande tips voor jou ook helpend zijn.

3 tips om je dag rustig te beginnen

Tip 1: Stap direct uit bed en gooi wat water in je gezicht

Misschien voel jij je ook nog niet direct klaar voor de dag als je uit bed stapt? Wat dan kan helpen is om eerst even wat water te drinken en je gezicht te wassen met koud water. Hier word je echt direct een stuk meer wakker van. Daarnaast verlies je in de nacht veel vocht, dus vandaar ook even eerst een paar slokken water.

Tip 2: Doe oefeningen of mediteer

Door je dag te beginnen met wat oefeningen, breng jij je stofwisseling op gang en ben je nog meer klaar voor de dag. Denk bijvoorbeeld aan yoga, tabata workout, meditatie of ademhalingsoefeningen.

Het is ook fijn dit per dag af te wisselen. Zo blijft het uitdagend!

De Tabata training doe je door 20 seconden oefeningen te doen en dan 10 seconden rust te houden.

  • Open je spotify en zoek op Tabata muziek ter ondersteuning. Leuke muziek en hij telt voor je af.
  • Doe dan 20 seconden squats, 10 seconden rust.
  • 20 seconden push ups, 10 seconden rust.
  • 20 seconden Jumping Jacks, 10 seconden rust.
  • 20 seconden basis buikspieroefeningen, 10 seconden rust.
  • Herhaal dit minimaal 2 liedjes.

Tip 3: Zet een intentie voor de dag

Na de oefeningen ga je even rustig zitten. Door de dag met betekenis te beginnen weet je waar de aandacht voor de dag mag komen te liggen. Je kunt dit doen door een intentie voor de dag te bepalen. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag ‘waar zou ik vandaag meer van willen?’.

Ook kun je bijvoorbeeld een planning op papier voor de dag maken zodat het uit je hoofd kan en op papier staat. Zorg er hierbij wel voor dat dit haalbaar is en niet alsnog veel stress oplevert.

Het is jouw dag dus kijk waar jij je prettig bij voelt en kies hiervoor.

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut