Yoga oefening: gebroken kaars houding en zijn 6 voordelen

Door Marjolein Burgers

Yoga

Regelmatig last van hoofdpijn? Pijn in de onderrug? Last van stress of vermoeidheid? Goed nieuws: deze Yoga Pose is makkelijk uit te voeren, kan op veel plaatsen toegepast worden en heeft veel herstellende voordelen. Lees in dit artikel hoe je stress en spanning vermindert in deze Gebroken Kaars houding.

Viparita Karani

De Gebroken Kaars houding wordt ook wel Viparita Karani, in sanskriet, of benen tegen de muur genoemd. Viparita staat voor ‘omgekeerde’ en Karani betekent ‘actie’. Oftewel deze houding keert acties om in ons lichaam.

De houding is gemakkelijk uit te voeren omdat het niet veel flexibiliteit of kracht vereist. Maar hoewel het een passieve houding is zijn de voordelen echt verbazingwekkend! Lees hieronder meer daarover.

Om optimaal van de houding te genieten is het aan te raden zo’n 5 tot 10 minuten in deze houding te blijven. Je kunt dit dus heel goed gebruiken als een heerlijk momentje voor jezelf. Denk hierbij aan een lekker ontspannen muziekje die je erbij op zet, wierook of kaarsen aan. Je kunt er echt je eigen zen-moment van maken!

De 6 voordelen van de gebroken kaars houding

Deze houding activeert het parasympathische zenuwstelsel. Wat is dat nou eigenlijk? Dit zenuwstelsel staat voor het herstellen en ontspannen. Het helpt ons om te kalmeren en herstellen na inspanning, de spanning in de spieren los te laten en de bloeddruk daarmee omlaag te laten gaan. Ook bevordert het de spijsvertering en wordt het immuunsysteem weer op orde gebracht.

Alleen al veel mooie voordelen zou je zeggen. Dit is pas het begin. De volgende 6 voordelen zijn specifiek voor de Gebroken Kaars houding;

1. Ontspanning

Het semi-liggende aspect van de houding in combinatie met gecontroleerde ademhaling leidt tot een vertraging in je lichaam. Dit kun je merken aan een verlaagde hartslag die een ontspanningsreactie opwekt en op zijn beurt helpt bij het verminderen van angst, stress en slapeloosheid. Het heeft dus echt effect op je nachtrust!

“When you own your breath, nobody can steal your peace.”

2. Verbeterd de bloedsomloop

Het optillen van de benen bevordert de afvoer van overtollige vochtophoping. Bovendien helpt de zwaartekracht de bloedsomloop door de terugkeer van bloed naar het hart te vergemakkelijken. Hierdoor is het ook een ideale houding om spieren te laten herstellen.

3. Verzacht opgezwollen of verkrampte voeten en benen

Het omkeren van de benen en voeten staat al lang bekend als een effectieve behandeling voor het verminderen van zwelling en pijn in je benen. Dit kan therapeutisch zijn na bijvoorbeeld vliegen, lichamelijke activiteit of de nadelige gevolgen van zitten en staan ​​gedurende de dag.

4. Rekt de hamstrings en onderrug uit

De hoek van het lichaam vermindert de kromming van de lumbale wervelkolom, die zal verlengen en de rugspieren strekken. Hoe dichter je heupen bij de muur zijn, hoe meer rek je in je hamstrings zult creëren en voelen.

5. Verlicht de lage rug spanning

De druk komt vrij van de wervelkolom in rugligging, waardoor de rug milder wordt belast. Dit zorgt ervoor dat de druk in je onderrug even verdwijnt. Hierdoor kan je onderrug weer even ontspannen en zul je merken dat de pijn langzaam verdwijnt.

Door gebruik te maken van een kussentje of dekentje kan de onderrug wat meer strekking ervaren, wat nog prettiger aanvoelt! Na een hele dag zitten of staan kan dit gebied onder druk zijn komen te staan dus een fijne oefening om de dag mee af te sluiten.

6. Bekkenbodemontspanning

De bekkenbodemspieren zijn nu vrij en ontspannen in deze stand (wanneer je dit nog niet voldoende voelt kun je nog meer werken met een kussen onder het bekken) waardoor het een hele goede en verlichtende oefening is voor de bekkenbodem.

Wat doet deze houding nog meer;

Studies hebben aangetoond dat herstellende yogahoudingen, zoals deze, ook gunstig kunnen zijn voor:

  • Fibromyalgie en bij andere chronische pijn
  • Het verminderen van hoofdpijn
  • Vermoeidheid. Na deze oefening kan het je een energie boost geven
  • Veneuze ziekte zoals bijvoorbeeld spataderen
  • Verlichting bij kanker
  • Menopauze bij bijvoorbeeld opvliegers
  • Rusteloze benen syndroom
  • Metaboolsyndroom

Wanneer kun je deze houding beter niet doen?

Oftewel wat zijn de contra-indicaties? Bij:

  • Een hernia
  • Glaucoom (aandoening van de oogzenuw)
  • Hypertensie (hoge bloeddruk). Dit kan wel maar mensen met een hoge bloeddruk vinden deze houding niet altijd prettig. Vaak wordt het wel beter wanneer je iets onder je hoofd plaatst.
  • Hele stugge hamstrings. Ook dan kun je het wel toepassen maar dit kan in het begin wel oncomfortabel aanvoelen. Kom dan eerst wat verder van de muur liggen en buig je knieën wanneer het niet goed voelt. Wellicht kun je het later verder opbouwen.

In de houding komen

Je kunt de gebroken kaars houding op de grond op een mat doen maar ook liggend in bed. Schuif vervolgens je heupen zo dicht mogelijk tegen de muur en begin dan met je voeten omhoog te lopen tot je lichaam in een enigszins L-vormige positie staat.

Wanneer dit lastig voor je is kun je met je rechterzij tegen de muur aan zitten, met een kussentje of dekentje achter je. Vervolgens rol je opzij zodat je met je rug op je yogamat ligt en je benen tegen de muur aan rust. Pas eventueel de houding wat aan door met je zitbotjes meer naar de muur toe te bewegen.

Je kunt misschien een kussen onder je hoofd plaatsen of laat je armen op je buik rusten of naar de zijkanten. Richt je aandacht nu op je ademhaling – probeer je ademhaling te verlengen, neem een ​​diepe, langzame inademing door je neus en een diepe, langzame uitademing door je neus. Laat alles los en geniet! Probeer minstens 5 minuten in de houding te blijven voor de optimale voordelen en omdat het gewoon een heerlijke relaxte houding is.

Om uit de Gebroken kaars houding te komen buig je je knieën en rol je op je zij. Kom vervolgens weer tot zit en voel even na wat de houding voor jou gedaan heeft.

Ben jij op zoek naar meer ontspanning?

Terwijl je in de Gebroken kaars houding ligt kun je ook heerlijk een meditatie doen. Wil je meer weten over Mindfulness meditaties? Lees dan hier verder.

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut