3 voordelen van wandelen bij stress en burn-out

Door Marjolein Burgers

Wandelen bij burn-out

Dat wandelen goed is en ik een groot voorstander ben van wandelen dat is ondertussen denk ik wel duidelijk. Wist jij dat wandelen bij een burn-out ook ontzettend zinvol is? Ik ben op onderzoek uit gegaan. Wil jij hier ook meer over weten, lees dan verder.

Wat doet wandelen met je?

Daarvoor ben ik in de interviews met neuropsycholoog en ‘beweegpsycholoog’ Erik Schreder gedoken. Hij is een groot voorstander van bewegen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op de hersenen;

#1: Je creativiteit krijgt een boost

Je hebt net gewandeld, een frisse neus gehaald, en ineens heb je de oplossing voor iets waar je al even over aan het tobben was. Waarschijnlijk herken jij dit ook wel? Dit komt omdat je cognitieve brein tijdens het wandelen kan ontspannen en je daardoor een probleem vanuit een ontspannen houding kan bekijken en voilà daar is de oplossing.

#2: Je bent meer helder

Door je te bewegen pompt je hart het bloed beter rond, ook naar je brein. Nieuwe verbindingen en hersencellen worden hierdoor aangemaakt en daardoor kun jij je dus beter concentreren en ben je meer alert.

#3: Fijne stofjes worden aangemaakt.

Wanneer jij je beweegt komen er allemaal mooie stofjes vrij. Waaronder serotonine en dopamine. Daardoor voel jij je dus letterlijk fijner wanneer je gewandeld hebt. Daarnaast wordt dus ook die kans op een psychische stoornis zoals een depressie een stuk kleiner. Je lichamelijke conditie verbeterd dus maar ook de conditie van je hersenen.

Beweegnorm

Wat is nou die beweegnorm? Volgens de gezondheidsraad dien je wekelijks ten minste twee en half uur matig intensief te bewegen.

Matig intensief bewegen houd in dat je hartslag en ademhaling omhoog gaat maar je er nog wel bij kunt praten. Wandelen hoort daarom ook bij matig intensief bewegen.

Door 2,5 uur per week te bewegen zorg je ervoor dat je het risico op hart-en vaatziekten vermindert en depressieve symptomen verlaagt. – Erik Schreder

Het advies van beweegpsycholoog Schreder is dit per dag te verdelen. Zijn advies is om een half uur per dag semi-intesief te bewegen. Hij noemt hierbij activiteiten zoals wandelen en fietsen. Doe dit ook in het weekend en blijf per dag ook niet te lang achter elkaar zitten. Tussendoor blijven bewegen dus!

Hoe is dit nu bij veel stress of een burn-out?

Het is absoluut goed bij een grote hoeveelheid stress of bij een burn-out te gaan wandelen. Je krijgt er een lekkere boost van door vitamine D, de gezonde buitenlucht maar ook kan het je contact met je lichaam versterken. Uit je hoofd, in je lijf. Het is echter wel belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken. Daarom hieronder wat extra tips;

Verminder eerst de spanning in je lichaam en hoofd

Belangrijk bij een grote hoeveelheid aan stress of bij een burn-out is dat je eerst de spanningen in je lichaam vermindert. Ik adviseer om zeker de eerste week tot twee weken de focus te hebben op volledige rust en vanuit daar weer op te gaan bouwen. Ontspannende activiteiten zoals bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, overdag een dutje doen of een boek lezen (wanneer je dit kunt) kunnen je hierbij helpen in deze periode.

Bouw het rustig op en ben er met je aandacht bij

Wanneer je direct uren gaat wandelen kan dit teveel voor je zijn en zit je eigenlijk nog steeds in die doe-modus oftwel het gaspedaal van ons lichaam, terwijl we eigenlijk over willen schakelen op het rempedaal. Lees in deze blog hier meer over

Daarom is het belangrijk dat jij dit anders aanpakt. Deze activiteit gaan we rustig opbouwend starten. Liever minder dan teveel.

Mijn advies daarin is om drie keer in de week te starten met 15 minuten wandelen. Het fijnste is om alleen te wandelen en zonder afleidingen zoals je telefoon of muziek. Zodat jij je echt kunt focussen op de omgeving en je zintuigen. Ruik de natuur eens om je heen. Wat hoor je? Wat zie je allemaal?

Wanneer je na een paar weken echt merkt dat je rustig bent geworden, het duurt namelijk even voordat je lichaam endorfine aan gaat maken in deze situatie, dan kun jij de wandeltijd uitbreiden naar een halfuurtje drie keer per week. Luister hierbij echt goed naar je lichaam en herken de signalen die je lichaam je stuurt.

Laat je verwonderen

Ga op zoek naar een omgeving waar je lekker kunt wandelen en die je inspireert. Maak niet elke keer hetzelfde rondje, draai het rondje bijvoorbeeld eens om, ga minimaal 1 keer per week wandelen in bosrijke(re) omgeving zodat je jezelf kunt blijven verwonderen over de schoonheid.

Geniet van de weg!

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut