Hoe je met deze schrijfopdracht helend leert schrijven

Door Marjolein Burgers

Schrijven

Schrijven is een krachtig instrument. De rust en ruimte die je er alleen al voor neemt is heerlijk. Het stilstaan, de woorden die je op het papier ziet staan, het werkt allemaal enorm verhelderend. Het is als een korte én gratis therapie voor jezelf. Het enige wat je hoeft te doen is pen en papier pakken en schrijven maar. Wist je dat het je echt gelukkiger kan maken en je gezondheid verbeterd?

Therapie voor jezelf

Hield jij als jong meisje of jongetje een dagboek bij? Nou ik wel! Dagboeken heb ik volgeschreven, ik heb ze ook allemaal bewaard. Al vanaf mijn negende begon ik met schrijven in een dagboek, want ik heb ‘m dus nog. Hilarisch! Toen al vond ik het heerlijk om alles (vooral toen over jongetjes en school) op papier te delen.

Als je jong bent dan doe je dit vaker, eenmaal volwassen neem je er vaak niet meer de tijd voor om op te schrijven wat je voelt en meemaakt. Terwijl dat ontzettend nuttig is.

Het schrijven zorgt ervoor dat je negatieve gedachtes en angsten verwerkt, en daardoor dus stress vermindert.

Daarom doe ik het schrijven ook nu nog steeds, wel iets minder vaak en niet meer echt in een dagboek. Wel in een boekje puur voor mezelf. Wanneer mijn hoofd te vol zit dan zet ik dat korte therapie moment in én werkt het echt!

Wat zeggen onderzoekers hierover?

Een aantal onderzoekers hebben over deze schrijf therapie waardevolle informatie gevonden, zo heeft wetenschapsjournalist Mark Mieras een helder artikel hierover geschreven.

Zo geeft hij aan dat;

 • Wie schrijft helpt zichzelf om de ervaringen van het leven te verwerken,
 • Wie schrijft benoemt vaak emoties en ordent ervaringen,
 • Activiteiten die hersenfuncties stimuleren een stabiliserende werking hebben op de geest,
 • Schrijven kan het vitale proces stimuleren,
 • Schrijven kan een waardevol hulpmiddel zijn om jezelf gezond te houden. 

Met enige regelmaat dus wat op papier zetten kan echt een enorme positieve uitwerking hebben op je gemoedstoestand. Je diepste emoties, verlangens, je kunt er alles in kwijt en dus met effect.

Wanneer je samen bent of woont met iemand kan het een fijn terugtrek moment voor jezelf zijn. Maar zeker wanneer je alleen bent is het een enorm prettige manier om als het ware met jezelf te sparren. Je dagelijkse problemen, zorgen, dankbaarheden of verwarringen op papier zetten kan je veel inzicht geven en houdt je dus gezond!

Je diepste gevoelens delen

Niet voor iedereen is het makkelijk om te praten over je diepste emoties en gevoelens. Daarom is schrijven een geweldig alternatief! Mij heeft het altijd enorm geholpen, zeker in zware tijden is het een hele fijne uitlaatklep. Dit hoef je met niemand te delen, mag natuurlijk wel, maar het is puur voor jezelf.

Regelmatig zie ik bij mensen dat hun diepste gevoelens en sterke negatieve emoties verstopt zijn. Het is belangrijk om deze emoties er wel uit te laten. Letterlijk woorden geven aan je emoties kan enorm bevrijdend en ontladend werken.

Je kent het misschien wel dat je flink blijft piekeren over een situatie en dat die zich maar blijft herhalen in je hoofd. Dit kost enorm veel energie. Door het verhaal op papier te zetten schrijf je het letterlijk uit je hoofd.

Op papier kun je ook structuur brengen in de situatie, je kunt het uitschrijven, reflecteren en jezelf erover bevragen. De situatie valt als het ware beter op zijn plek, je kunt er patronen in herkennen en je kunt jezelf tot antwoorden en eventueel zelfs oplossingen schrijven.

“I never travel without my diary.
One should always have something
sensational to read in the train.”
Oscar Wilde

Waar te beginnen?

Neem jezelf voor dat je dagboek, schrift of hoe je het ook wil noemen, als het ware jouw plek is. Alles mag en niets moet. Het hoeft ook niet perfect of netjes, het doel is vooral om te schrijven.

Vertel eerst eens wat je dagelijks bezig houdt en wat er in je koppie speelt. Ga niet direct naar de meest heftige of traumatische gebeurtenis. Ervaar eerst eens hoe het is, dat schrijven over je dagelijkse bezigheden.

Het hoeft niet eens te kloppen. Je kunt het later teruglezen en denken ‘jeetje heb ik dit zo hysterisch geschreven’, alles is daarin goed. Sta jezelf dit ook toe. Want het is de bedoeling dat je hierin je diepste emoties kwijt kan, we hoeven hier niet aan de oppervlakte of lief te blijven. Dit is jouw heilige plek.

Waar dus te beginnen? Pak een pen, papier, boekje. Soms kan het helpen een mooi boekje voor jezelf uit te zoeken zodat het echt een feest is om dit erbij te pakken. Kijk wat voor jou werkt.

Om echt in die schrijvers stemming te komen kun je het volgende doen;

 • Zoek een fijne plek voor jezelf op, zet je mobiel uit en stel je omgeving op de hoogte dat dit je moment voor jezelf is,
 • Pak een lekker kopje thee of koffie erbij of een ander favoriet drankje,
 • Wellicht vind jij het fijn om in stilte te werken, zorg dan dat je dit creëert voor jezelf. Anders werkt een fijn muziekje ook heel prettig.

Waar niet mee te beginnen?

Het is dus goed en fijn een situatie helemaal uit te schrijven en dit op deze manier los te laten, maar laat niet alleen negativiteit erop los. Kijk of je dus al schrijvende verder komt.

Blijf niet rond cirkelen in hetzelfde verhaal, niet anderen de schuld blijven geven of klagen, of blijven hangen in dezelfde gedachten. Merk jij dat dit wel het geval is bij je, teken dan een dikke streep eronder of zet een punt.

Ga dan verder met een opbouwend verhaal in plaats van afbrekend.
Schrijf jezelf bijvoorbeeld tips toe hoe je met de situatie om kan gaan of hoe je hier een volgende keer mee om kunt gaan. Dat kan heel verhelderend en positief werken.

Het kan zijn dat je na een paar keer schrijven nog geen effect hebt gemerkt. Dit kan gebeuren en zal je misschien teleurstellen. We willen natuurlijk het liefst snel resultaat. Het kan ook zelfs zo zijn dat je voelt dat het alleen maar erger wordt.

Geef niet te snel op. Geef het een paar weken de tijd en onderzoek dan nog eens of je hoofd al wat leger aan voelt.

#Schrijfopdracht

Dan ben jij nu klaar voor de diepte.

 1. Schrijf over iets heel persoonlijks, dat jou is overkomen waar je echt door geraakt bent, iets vreselijks stressvol of een traumatische ervaring. Iets waar je over droomt, iets dat je op een ongezonde manier bezig houdt, iets dat je al dagen, weken jaren probeert te vermijden.
 2. Ga dan vanaf nu 5 dagen, elke dag hierover schrijven. Elke keer over hetzelfde onderwerp of de gebeurtenis.
 3. Hou hiervoor maximaal zo’n 15 tot 20 minuten aan per dag. Blijf schrijven totdat de wekker gaat.
 4. Onderzoek tijdens het schrijven je diepste emoties en gedachten.
 5. Ook als er tranen komen, laat ze maar komen. Of teken hartjes als jij je blij of verliefd voelt of kras een flinke donderwolk wanneer jij je boos voelt. Dit is jouw moment.
 6. Leg verbanden tussen deze situatie met bijvoorbeeld: je jeugd, de relatie met je ouders, mensen van wie je houdt of hebt gehouden of je carrière. Beantwoord hier een paar vragen over. Gaat het over je familie beantwoord dan bijvoorbeeld de vraag; wat was jouw rol binnen de familie? Welke normen en waarden heersten er? Botsen ‘oude regels’ nog wel eens met je diepste verlangens? Of schrijf hoe deze ervaring gelinkt is aan wie je zou willen worden en aan wie je nu bent.

Na de vijf dagen ga je kijken of er een logisch verhaal is ontstaan. Zijn er andere woorden gekomen dan hoe je in het begin over de situatie schreef? Kijk dan of je perspectief is veranderd?

In het begin schrijf je waarschijnlijk heel veel vanuit ‘ik’. Is dit langzaam veranderd bijvoorbeeld? Heb je jezelf op het laatst zelfs antwoorden of oplossingen kunnen brengen? Hoe is het nu met je gevoel richting deze situatie?

Zo word jij ook weer de baas over je gedachte uit het verleden, heden en over de toekomst. Dat werkt enorm helend.

Ik wens je veel schrijfplezier en hoop dat het jou net zoveel gaat brengen als dat het voor mij doet.

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut