In mijn praktijk en om me heen hoor ik het regelmatig; “ik ben druk”. Of vertelt mijn cliënt me “ik vergeet gewoon soms de hele ochtend om te drinken”. “Een lunch-pauze nemen? Nee hoor. Dan is het juist rustig en werk ik liever even door”.
Het lijkt al tijden een hype om druk te zijn in plaats van rustig. Helaas zie je daardoor ook meer stress en mensen met een burn-out om je heen dan ooit tevoren. Tijd voor lekker druk rustig aan dus! Ik laat je zien wat je met pauzes al kunt bereiken.
Waarom is een pauze nou zo belangrijk?
Van mijn cliënten hoor ik ook wel “ontspannen en opladen dat doe ik tijdens mijn vakantie”. Deze mensen gaan dus maar door en staan op de gaan-stand.
Het lukt je misschien een bepaalde tijd om zo te leven, maar vroeg of laat krijg je dit om je oren. De herinneringen aan zon, zee, strand of die mooie wandelingen duren helaas maar kort. Het is bewezen dat zelfs na enkele dagen de stress-gevoelens alweer terug keren. Vanwege die berg mailtjes of de stapel werk dat op je ligt te wachten. Herken jij dit? Dan is het dus de hoogste tijd om tussendoor wat meer pauze-tijd te nemen.
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg
Wanneer je te druk bent voelt het heel logisch om juist door te werken of door te gaan in plaats van stil te staan. Toch is het juist dán belangrijk om wel even pauze te nemen.
Regelmatig korte pauzes of één lange pauze nemen is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je tijdens die lange pauze echt loskomt van je werkzaamheden, door bijvoorbeeld te wandelen of zelfs een sportieve activiteit te doen.
Waarom is het nemen van die pauze nou zo belangrijk?
Uit onderzoek blijkt dat het nemen van pauzes goed is voor je productiviteit en je energielevel. Daarbij is het wel een vereiste dat je tijdens je pauze mentaal afstand neemt van je werk en dus echt even loskomt van de werkzaamheden.
Onthoud voor jezelf dat het niet altijd zozeer gaat om het aantal uur dat je kunt tellen voor je baas, het is veel belangrijker wát je hebt gedaan.
Na 75 tot 90 minuten pauze
Robert Pozen, hoofddocent aan MIT en auteur van Extreme Productivity: Boost Your Results, Reduce Your Hours, raadt in FastCompany aan om iedere 75 à 90 minuten een pauze in te lassen.
Zij weten dit aangezien ze professionele muzikanten hebben bestudeerd, die het meest productief waren bij 75 tot 90 minuten. Daarnaast is het volgens hem ook niet voor niets dat de meeste colleges bij een opleiding dit aantal minuten bevat. Dit omdat het koppie daarna, simpelweg vertaald, vol zit.
Teveel focus, zegt dr. Srini Pillay, zorgt ervoor dat je niet meer goed kunt zien wat nu echt belangrijk is en haalt de creativiteit uit je werk.
Voldoende redenen denk ik om toch maar eens te denken aan die pauze.
We hebben vaak maar een half uur pauze per dag. Hoogste tijd dus om dit goed in te zetten! En daarnaast eens te kijken wat je nog meer kunt doen.
Hoe kun jij je pauze maximaal inzetten?
Van mijn cliënten hoor ik ook wel terug dat zij het lastig vinden om pauze te nemen “want iedereen op het werk is maar aan het doorwerken”. Of “ik ga toch niet als enige opstaan, een half uur buiten wandelen en dan ook nog eens op tijd naar huis?”
Die pauze toch voor jezelf gunnen kan dus een lastige voor je zijn. Daarom help ik je daarbij met een paar tips. Want het kan dus wél als jij ook bereid bent om goed voor jezelf te zorgen!
- Hou voor ogen: pauze is belangrijk voor de zorg die ik mezelf geef. Het nemen van een pauze levert goede resultaten op in je werk. Je bent scherper, meer ontspannen en uitgerust. Daardoor zul je ook minder fouten maken en sneller werken.
- Spreek dagelijks met jezelf, of samen met je collega’s af, hoe en wanneer je pauze neemt. Laat je op je pauze-momenten niet overvallen door mailtjes, telefoontjes of de hectiek. Hou jezelf aan je pauze en vang het eventueel voor elkaar op.
- Neem juist op drukke momenten time-outs! Hierdoor ga je voelen dat je goed voor jezelf zorgt. Het is een vorm van zelfrespect. Je krijgt meer rust en straalt dat uit.
- Verlaat je werkplek. Zorg ervoor dat je echt even loskomt van je werk. Pauze nemen terwijl alles om je heen doorgaat, is heel lastig. Dan word je toch snel verleid om wat te doen. Kom dus lekker in beweging!
- Ga naar buiten. Dit is eigenlijk de beste tip die ik je kan geven. Buiten uitwaaien of in de zon lopen, doet wonderen voor je geest en lichaam.
- Zorg voor één lange pauze per dag. Hierdoor zorg je ervoor dat je zowel tip 4 als 5 daadwerkelijk kan combineren en kan je hierna weer opgeladen en vol nieuwe energie aan de slag.
- Zorg voor kleine-pauzes. Hou die 75 tot 90 minuten in je achterhoofd. Wij mensen zijn niet gemaakt om ons langer te focussen. Wil jij op je best blijven? Kom dan na deze tijd even los van je werkplek. Ga even koffie of thee halen of maak een praatje.
- Maak er een mindful moment van. Laat je telefoon liggen op je bureau en maak er een mindful moment van. Ga bij het koffiezetapparaat eens luisteren naar het geluid van het malen van de bonen, focus je op de geur en voel je voeten. Dit is al heel anders dan snel, snel wat halen. Ook het toiletbezoek kan een mooi moment zijn. Let hier eens bewust op je ademhaling; 4 tellen adem in, hou je adem 4 tellen vast, adem 4 tellen uit en hou je adem weer vast. En begin dan weer bij de inademing. Doe deze reeks zo’n 3 tot 4 keer. Je komt gegarandeerd en stuk rustiger terug zonder dat het veel tijd van je heeft gevraagd.
Ga eens lekker experimenteren met deze tips. Hierdoor hou je aan het einde van je dag gegarandeerd nog energie over! Je hoeft het alleen maar in te zetten.
0 Comments