Onthaasten, oftewel rust en ontspanning is nodig als je kijkt naar de prikkels die we te verwerken hebben, het harde werken en dus de stress die daarbij komt kijken.
Het is niet erg als je een stressvolle periode kent. Het is echter wel altijd de balans die belangrijk is. Dus het afwisselen van in- en ontspanning is de oplossing.
Maar hoe doe je dat nou? In dit artikel lees je hoe je met 4 toegankelijke tips leert te onthaasten en daardoor juist meer uit je prestaties en je dag kan halen.
Waarom is onthaasten belangrijk voor je?
Soms weten we niet meer goed hoe we onszelf ‘uit’ moeten zetten. We vinden het heerlijk om volop bezig te zijn. Meeste van ons kijken wel uit naar het weekend om lekker tot rust te komen. Maar wanneer we dan een vrije dag hebben weten we niet hoe snel we deze weer op moeten vullen.
Wanneer je dan eindelijk op je relax-bank in de zon zit, je niet echt iets omhanden hebt en de buurman naast je een gezellige barbecue heeft dan is het toch lastig ‘blij’ te zijn met je dagje rust. Je voelt je al snel onrustig en er komen allerlei gedachten op om toch maar iets te plannen, ergens mee bezig te gaan en ergens zou je het liefst toch weer van je bankje op willen staan. Niet zozeer voor jezelf maar meer om het idee iets te moeten doen. Wat moet je anders maandag vertellen?
Is dit herkenbaar voor je? Voor mij zelf helaas ook soms nog wel. Zeker met een eigen bedrijf kun je altijd wel aan het werk blijven. Maar ook ik roep mezelf nogal eens terug en nu ook tegen jullie.
Wanneer je altijd maar op de ‘aan’ stand blijft staan dan kan het zijn dat je energie als het ware gaat lekken. Je gedachte worden heftiger, meer aanwezig, meer donker dan licht, je voelt je meer moe. En wanneer dit lange tijd aan blijft houden dan kun je dingen ervaren als bijvoorbeeld aan slapeloosheid, een slecht humeur en allerlei fysieke en mentale klachten.
Onthaasten als sleutel
Onthaasten is dus de oplossing. Topatleten hebben zich deze manier al behoorlijk eigen gemaakt. Zij hebben het vermogen om zichzelf extreem rustig te maken waardoor ze zich volledig op hun doel kunnen richten. Het resultaat mag duidelijk zijn….
Nu is het niet perse het idee om een doel te hebben maar het is dus wel te trainen, wil ik met bovenstaande aangeven.
Onthaasten is niet alleen langzamer leven maar ook bewuster leven. De drukte en stress hoort er nou eenmaal bij. Maar het is een keuze hoe je ermee omgaat.
Door te kiezen voor onthaasten zul je zowel op de lange als korte termijn de vruchten ervan plukken. We kunnen de stress leren te beheersen, relaties verdiepen, burn-out klachten verminderen, weloverwogen keuzes maken en beter slapen door onder andere onderstaande 4 tips in te zetten.
Hoe kun je nou onthaasten?
1. Wandelen
Wandelen staat met stip op tip nummer 1! Het is namelijk goed voor je gezondheid, creativiteit, productiviteit maar ook voor je sociale relaties.
Psycholoog Christine Webb toont aan dat bewegen, zeker vooruit bewegen, ook tot psychologische beweging kan leiden. Lichamelijke processen kunnen namelijk onze gedachten en gevoelens beïnvloeden. Doordat wandelen een beweging vooruit is ben je daarnaast ook meer gericht op de toekomst en minder bezig wat er in het verleden allemaal mis ging. Je komt letterlijk in de stemming om ‘stappen te zetten’.
Lichamelijk activiteit verbetert je humeur en vermindert stress. Vooral wandelen heeft het grootste effect op je stemming. Zoals ik eerder al zei verbetert het ook sociale relaties.
Samen wandelen zet je namelijk zonder het door te hebben op één lijn. Dit komt door de psychologische processen die wandelen stimuleert. Je beweegt naast elkaar en kijkt daarnaast dezelfde kant op. Gesprekken worden daardoor een stuk makkelijker, meer open en eerlijk dan wanneer je tegenover elkaar zit.
Wanneer je dus niet helemaal op één lijn zit met iemand, kun je dit dan ook het beste wandelend oplossen. Mensen zijn lopend namelijk beter in staat verschillende alternatieve oplossingen te verzinnen. Wandelen zorgt er dus ook voor dat je blik ruimer is.
Plan dus lekker een moment voor jezelf in en ga erop uit! Laat de drukte naar de achtergrond gaan en kijk eens om je heen wat voor moois je allemaal ziet.
Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft
2. Yoga
Dat yoga goed voor je is, is denk ik nu wel duidelijk. Ook allerlei wetenschappelijke onderzoeken tonen dit aan.
Zelf plan ik regelmatig een yoga moment voor in. Zeker wanneer ik voel dat ik liever niet stil wil zitten. Juist dán is het zo ontzettend zinvol om je lichaam wel weer in de rust stand te brengen. Hoe je dit parasympatische zenuwstelsel oftewel je rempedaal meer aanzet, lees je in het artikel over burn-out.
Voor mij zijn Yin yoga, Ayuvedische en Hatha yoga de meest favorieten. Ik voel me altijd heerlijk rustig en opgeladen na zo’n les. Wat goeds voor je lijf doen daar krijg ik altijd veel voldoening van.
Dan is er nog een nieuwe variant yoga die steeds populairder wordt en waar ik ook erg achtersta, namelijk Yoga Nidra.
Yoga Nidra
Deze vorm van yoga groeit razendsnel in populariteit. Het is namelijk heel gemakkelijk uit te voeren maar wel met enorm effecten.
Door Yoga Nidra maak je je hele systeem vrij van diepgewortelde impressies die misschien wel jarenlang voor stress hebben gezorgd. Het brengt je in een diepe staat van ontspanning. Het wordt dan ook niet voor niets de yoga van de slaap genoemd.
Het is dus geen actieve oefening maar je kunt deze les heerlijk liggend onder een dekentje volgen. Het heeft niets te maken met slapen maar je bewustzijn balanceert als het ware tussen waken en slapen. Je verkeerd je in een staat die je normaal gesproken alleen kunt bereiken in je diepe slaap. En vandaar de naam.
Ook nog een interessant feitje: één sessie staat gelijk aan vier uur slaap! Daarom voel je je daarna ook verfrist en uitgerust.
Ik vind het een prachtige combinatie van zachtheid en een krachtige werking. Je kunt je voorstellen dat het enorm ontspannend werkt, het geeft ruimte en daardoor kan het je mooie inzichten geven.
Het is aan te raden om dit ook echt als guided meditation te doen. Omdat een stem je door die verschillende fasen van beoefening begeleid. Waardoor je ook daadwerkelijk tot die mentale, fysieke en emotionele ontspanning komt.
Een aanrader is deze Yoga Nidra. Dit is een professioneel en zorgvuldig samengesteld online programma met video’s, audiobestanden en tekstuele uitleg van Yoga Nidra.
Het mooie is dat je NU verschillende mooie toevoegingen ontvangt:
- 7 Yoga Nidra audio sessies krijgt,
- 3 korte yoga video’s,
- Yoga Nidra E-book,
- Toegang tot de besloten Facebook groep en andere yogi’s te ontmoeten
Kortom: trek comfortabele kleding aan, ga lekker liggen met een dekentje erbij, zorg dat je niet gestoord kan worden en…start!
“With a still mind you realize your own true nature’ – Swami Satyananda Saraswati
3. Meditatie
Een meditatie is een heerlijke manier om weer bij jezelf te komen en echt te onthaasten. Het kalmeert namelijk je brein, maakt je (10%) gelukkiger en helpt je beter werken en leven. Dit volgens ontelbare wetenschappelijke onderzoeken én volgens Harvard geluksexpert Shawn Achor.
De wetenschappelijke resultaten van het effect van meditatie zijn heel duidelijk. De opvallendste uitkomst van één van de onderzoeken: meditatie zorgt ervoor dat de gedeeltes in je brein die te maken hebben met geluk en positiviteit groeien. De gedeeltes waar stress en onrust verzamelen, worden juist kleiner.
Een geweldige vooruitgang in je brein die je dus zelf kunt creëren!
Ik raad je aan om hier minimaal 3 keer per week een oefening voor te volgen. Uiteraard mag het ook elke dag, maar liever 3 keer goed dan 5 keer kort. Met minimaal 5 minuten per dag behaal je al voordelige effecten.
Mijn advies is om 15 minuten te mediteren. Het zorgt ervoor dat je echt even helemaal uit staat en in een diepere staat van ontspanning komt. Waarschijnlijk word je de eerste paar keer erg onrustig maar wanneer je je eraan toe kan geven is het een heerlijke staat van loslaten waarin je terecht komt.
Kun je hierbij hulp gebruiken dan raad ik je aan om te starten met deze bodyscan oefening. Wanneer je dit één of twee weken doet ga je daarna naar de volgende stap; zittend mediteren.
4. Massage
Neem eens een heerlijke massage. Wist je dat je al vanaf 10 minuten massage groot effect behaald voor je gezondheid?
Zit jij veel achter de computer en in een zelfde houding? Ervaar je veel werkdruk? Of verricht je lichamelijk zwaar werk? Ik heb een artikel geschreven over de effectiviteit van massage. Hier lees je alles over de voordelen en waarom jij al vanaf 10 minuten massage je gezondheid kan verbeteren.
Veel mensen gaan in deze periode op vakantie. Hoe lekker is het om juist al uitgerust op vakantie te gaan. Dat de stress al je lijf uit is vóórdat je op vakantie gaat. Een lekkerder begin kan ik me niet voorstellen.
Een waar cadeautje voor jezelf!
Vaart blijvend minderen
Dit zijn een aantal tips die je nu kunnen helpen wanneer het onthaasten nodig is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je regelmatig toe bent aan zo’n periode om dan vervolgens weer in hetzelfde patroon te schieten of met dezelfde vaart door te gaan.
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg
Wat je veel beter helpt, is om daadwerkelijk toe te werken naar een verandering van leefwijze. Dat is iets wat jou op de langere termijn kan blijven helpen.
Daar kunnen bovenstaande punten je natuurlijk bij helpen als je dit daadwerkelijk in je leven kunt integreren en dus regelmatig beoefend. Ik merk zelf vaak dat het lastig is om dit zelfstandig te doen.
Ik geef in mijn praktijk in Utrecht massages en lichaamsgerichte therapie. Bij de behandelingen kan ik je ook helpen om en leren om een goede balans te vinden tussen in- en ontspanning. Klik hier om een afspraak te maken.
Andere tips die ik je nog wil meegeven zijn
- Blijf kritisch kijken naar je agenda
- Neem regelmatig pauzes
- Zorg dat je op tijd vertrekt voor een afspraak waardoor je het ‘rennen’ wat meer uit je dagelijkse leven kunt halen
- Sta stil bij waar jij blij van wordt.
Want zoals je hierboven leest, je hebt veel zelf in de hand!
0 reacties