Leven in het hier en nu is belangrijk. Waarom leven we dan vooral in het daar en toen? In ons hoofd, wat je uit het huidige moment haalt.
In een wereld waarin heel veel dingen op een dag je aandacht vragen is leren loslaten, het nut van niets doen en leven in het nu, bijna een onmogelijke opgave. Constant worden we geprikkeld en die prikkels zorgen ook weer voor een verleiding om daar achteraan te gaan.
Lees in dit artikel waarom het zo belangrijk is om te leven in het nu en lees de praktische tips die jou daarbij kunnen helpen.
Wat is leven in hier en nu en waarom is dit zo belangrijk?
Vele van ons worden wakker en razen door een leven wat gericht is op doen. Het is zo waardevol als je ’s ochtends wakker wordt om niet meteen de dag in te rennen en op de automatische piloot van het een naar het ander te hollen. Het is heel belangrijk om ’s morgens eerst een moment voor jezelf te nemen om bewust je aandacht te richten op de dag die voor je ligt.
Wanneer je aan het rennen bent door de dag heen, dan kan het niet anders dan dat jij je vermoeid voelt en je adem te kort komt. De dagen voelen dan te kort. Het voelt alsof je overal achteraan holt en het moet allemaal sneller en meer. Klinkt dit bekend? Voor velen van ons wel. Al het doen laat geen ruimte meer over voor ons bewustzijn.
Matt Killinsworth van trackyourhappiness.org deed een onderzoek met meer dan vijftienduizend deelnemers. Ze noteerde hoe ze zich voelde bij alles wat ze deden. En er kwam één belangrijke uitkomst uit, los van wat ze deden en welke emoties ze hadden: de deelnemers waren duidelijk gelukkiger als ze helemaal in het nu leefden. Wanneer ze het leven in het nu verlieten, werden ze minder gelukkig.
Leven in het nu beïnvloedt dus niet alleen je mentale en fysieke gezondheid, maar zorgt er ook voor dat je je leven echt leeft, in plaats van je zorgen maken over hoe het zou moeten zijn. Het leven in het hier en nu betekent dat je aandacht volledig gevestigd is in dit moment. Je maakt je geen zorgen over de toekomst of het verleden. Je bewustzijn is een belangrijk onderdeel hierin.
Je bewustzijn gaat werken als je oplet of als je geïnteresseerd bent in wat er gebeurt. Het is een gevoel van kennis en waarneming van een situatie. Je bewustzijn is altijd klaar om te ontvangen, wanneer jij je ogen opent en je bewust wil zijn dan kan je dat ook.
Wu Wei in het taoïsme: doen door niet te doen. Als je van plan bent een plant te kweken, doe wat je moet doen. Geef hem water, zonlicht en mest. Daarna begint het niet doen en laat je de plant met rust om deze te laten groeien. Niets doen is het beste wat je kunt doen.
Waarom is het voor velen lastig om niets te doen?
Velen zoeken ernaar in deze tijd maar vinden het tegelijk ook erg lastig, het niets doen. Een mobiel in de tas laten of zelfs thuislaten, menigeen krijgt daar al direct spanning van in plaats van ontspanning.
Nietsdoen kan voor mensen een negatieve bijklank geven. Je levert geen bijdrage aan de maatschappij en kunt de druk ervan voelen. Het gevoel van “lui zijn” is iets wat daarbij vaak omhoog komt. De vakantieperiode is een periode waarin mensen het wel kunnen. Ze komen dan echt even los van de doen-modus. Het zou mooi zijn als we het onszelf niet alleen in de vakantie gunnen, maar het gaan zien als een mini-vakantie in deze week, of zelfs meerdere keren per week.
Wat is dat nou eigenlijk dat niets doen? Nietsdoen is eigenlijk een bezigheid. Onthoud dat, want wellicht kan dat je helpen. Het niets doen geeft rust en in veel gevallen brengt het creatieve ideeën en oplossingen. Enkele voorbeelden van niets doen zijn: dagdromen, in de tuin naar de zingende vogeltjes luisteren, hangen op de bank en een middagslaapje doen.
Willen we komen tot dat niets doen dan moeten we wel wat loslaten. Namelijk de tijd! “Talloze wetenschappers en kunstenaars hebben verteld hoe zij juist op momenten dat ze zich even ontspanden op hun grootste, meest vernieuwende ideeën kwamen. Luiheid zou dus een deugd moeten zijn. Zet het voor mijn part in je agenda: vandaag ben ik lui.” zegt filosoof Christoph Lüthy in dit artikel van Trouw.
Wanneer je de tijd loslaat ben je namelijk pas aan het leven in het hier en nu. Het zou mooi zijn als jij jezelf, zoals Christoph Lüthy ook zegt, één keer per week een tijdloze ervaring gunt en wellicht in je agenda een kruis hiervoor zet. Ik bedoel dan ook letterlijk zonder er een tijd aan te geven, zonder mobiel, klok of horloge.
Wanneer je dit jezelf gunt geeft je brein zich hieraan over en voel jij je heerlijk vrij! De dag duurt langer en de grijns op je gezicht groter. Wie wil dat nou niet?
Tips om te leren leven in het NU
Zoals ik al eerder omschreef worden we constant getraind te doen in plaats van te zijn. Ons brein vliegt alle kanten op. Ons drukke leventje laat ons niet zomaar gewoon zijn. Deze tips kunnen je helpen te stoppen met doen en je hoofd op te ruimen! Hieronder vind je praktische tips om meer bewustzijn te ontwikkelen.
1. Wees je bewust
Zorg dat je brein elke morgen openstaat voor nieuwe ervaringen. Hoeveel verschillende bomen kom je bijvoorbeeld op je weg naar werk tegen? Neem verschillende routes. Let op hoeveel water je drinkt, hoe je houding is. Het maakt niet uit waar je aandacht naartoe gaat als jij je er maar van bewust bent. Blijf alert en zoek naar de goede dingen van het leven.
2. Doe één ding tegelijk
Kijk geen tv als je eet. Praat niet met iemand terwijl jij je mail controleert. Het lijkt heel productief, maar het is het niet en je verliest je focus. Hierdoor kan je je taak juist minder goed uitvoeren. Als je meerdere dingen tegelijk doet zal je te vaak ergens anders met je gedachten zijn dan waar je zou moeten zijn. Wees volledig aanwezig bij wat je doet.
3. Verminder de afleiding
Facebook, mail, Instagram en allerlei andere afleidingen zijn er ons voor handen. We hebben het altijd druk en werken allerlei to-do-lijsten af. Als we tijd over hebben pakken we onze smartphone of hij ligt standaard op tafel bij een gesprek of een etentje. Als we thuis komen doen we de tv aan. Dagen gaan er voorbij zonder ook maar momenten van stilte en rust.
Zorg voor minder afleiding! Laat je telefoon in je tas tijdens een etentje of thuis. Ruim tijd voor jezelf in. Beperk je social media tijd in de ochtend en avond. En in plaats daarvan maak je ruimte om volledig aanwezig te zijn.
Je bent volledig aanwezig als je de tijd loslaat
4. Vertraag
Of stop gewoon en neem eens tijd om dingen te observeren. Wellicht herken je het wel dat jij de drukte en stress vaak meeneemt naar de eettafel. Voor je het weet ben je alles zo snel mogelijk naar binnen aan het schrokken? Ik betrapte mezelf hier ook op en merkte dat ik mijn eten nauwelijks proefde. Leven in het hier en nu betekent ook dat je eet met aandacht en de dingen om je heen weer ziet. Dus observeer, om je alvast een handje te helpen; ik zie een vogel, een boom, ik voel dat ik zit op de stoel, ik heb koude tenen… haal daarna diep adem en ga weer verder met je werk of andere bezigheid.
5. Mediteer
Hier komt het mediteren toch nog even terug aangezien deze gewoon weg ook niet kan ontbreken in deze lijst met tips.
Zoals ik hierboven al beschreef, gun jezelf deze ervaring. Ten minste één keer per week. Mediteren is een van de beste manieren om meer in het hier en nu te leven. Het is gratis, het kost je (dagelijks) maar een paar minuten en je gaat je er wellicht een stuk beter door voelen. Het zorgt voor een kalme geest en je gedachten nemen het daardoor niet steeds van je over.
Het is echt goed dat soms die ‘motor’ even uit gaat, tot rust komt, om daarna de druk van het dingen doen en bijvoorbeeld je werk weer aan te kunnen. Mediteren is niet hetzelfde als niets doen. Want tijdens het mediteren ben je toch ergens mee bezig. Bij adem meditatie richt jij je op je adem. Bij een geleide meditatie luister je naar de stem. Dat is anders dan niets doen. Maar aangezien dit wel erg kan helpen om in de staat van zijn en te leven in het nu te komen, wil ik je hier toch even in meenemen.
Veel meditatietechnieken benoemen de vier hoeken waarbinnen je bewustzijn zich afspeelt:
- Je gedachte en emoties. Je kunt aandacht geven aan je gedachte en emoties, door je heen laten vloeien en weer laten gaan.
- De buitenwereld. Je bewust worden van geluiden, geuren, smaak, zien en aanraking.
- Binnen in je lichaam. Door je aandacht te richten op je adem, je hartslag, je pijn word je je bewust van je eigen lichaam
- Je verbinding met het overige zijn. Bijvoorbeeld je liefde voor de zee, interesse in vlinders, compassie voor honden. Dit zijn pure verbindingen.
Mijn tip voor het leren mediteren maar ook als je al wat meer gevorderd bent is de app: Insight timer. Hier staan talloze mooie begeleide meditaties met allerlei onderwerpen zoals bijvoorbeeld; loslaten, rust, angst, hart-en ademruimte. Ga het eens ervaren en gun jezelf dit moment!
Mediteren helpt je om een rustpuntje in de dag te vinden, om je bewustzijn te trainen. Voor een moment laten we de externe wereld even voor wat het is en keren we ons naar binnen.
Laat alles zijn natuurlijke balans vinden
6. Wees dankbaar
Een heel belangrijk onderdeel! Je denkt er wellicht niet direct aan maar het is vooral een belangrijke wanneer je niet lekker in je vel zit. De nare gedachte kunnen dan nog weleens de overhand nemen en juist dan is het belangrijk om te benoemen en te kijken waar je dankbaar voor bent. Want dat ben je. Let maar op!
Het is iets wat ik mezelf heb aangeleerd om te doen wanneer ik me even niet top voel en veel te veel loop te stoeien met mijn gedachten. Dan las ik een dankbaarheid-moment in. Dankbaar zijn voor de dingen die je wel hebt verandert je hele houding. Het opent weer je ogen voor al het mooie wat het leven je nu te bieden heeft.
7. Ga lekker de natuur in
De stilte in de natuur, het zicht en de geuren zijn voor mij vooral de redenen om lekker de natuur in te gaan. Daarnaast heb ik ook nog een hondje die graag met me mee wandelt en me ook echt in het nu houdt met zijn stokken en gekke gedribbel. Maar kan me voorstellen dat jij wellicht nog even wat extra stimulatie nodig hebt voor die wandeling in de natuur.
Behalve dat wandelen natuurlijk ontzettend goed voor je is. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er namelijk allemaal op vooruit met een heerlijke wandeling. Wanneer je dit ook nog eens in de natuur doet kan het ook nog eens bijdragen aan herstel van stress. Het vermindert je mentale moeheid en verbetert je stemming. Kortom lekker gaan wandelen dus, hierdoor voel je je echt gelukkiger.
Het is hierbij fijn als jezelf hierin ook direct een tijdloze ervaring gunt. Je kunt dus bijvoorbeeld naar het bos gaan, maar de kust of een lekker plekje in of rondom huis is ook goed. Een plek waar je echt even kunt zijn. Het zal in het begin vreemd voelen en je gaat je zorgen maken, over veel dingen nadenken waaronder de tijd. Maar wanneer jij je hieraan overgeeft dan is het gevoel van vrijheid enorm!
NU is het aan jou!
Hoe meer tips je gebruikt, hoe sneller je kan leven in het hier en nu en meer in het moment bent. Wanneer je steeds vaker echt in het moment bent ga jij je vast ook afvragen waarom je hier niet eerder wat mee hebt gedaan. Het is namelijk heerlijk om niet in gedachte af te dwalen. Geniet van elke levenservaring en probeer niets te missen!
Hoe ga jij er voor zorgen dat je meer gaat leven in het nu? Laat het weten in de reacties hieronder. Wellicht heb jij nog mooie aanvullende tips. Samen kunnen we elkaar verder helpen!
Ik geef in mijn praktijk in Utrecht massages en lichaamsgerichte therapie. Klik hier om een afspraak te maken.
Hey Marjolein, weer een uitgebreid en duidelijk blog. Mooi!
Aanvullende tips die ik nog doe:
– Op stip op 1 : koude-blootstelling (en tevens energy-booster)
– Ademhalingsoefening Wim Hof Methode
– Zingen (ideaal om vagus nerve / parasympathicus te stimuleren)
– Prijzig…. maar ik gebruik zelf de Muse S headband incl. abonnement voor meditatie . Directe neurofeedback, super cool. Het abonnement heeft veel en goede meditatie begeleidingen.