Hoe ademwerk je bij de complexe reis van rouw kan helpen

Door Marjolein Burgers

Ademwerk Utrecht

Rouw is een complexe reis. Als deze je vol in het gezicht raakt kan het je overweldigen, je totaal verloren of intens boos laten voelen. Rouw is iets waar je onbewust of bewust het liefst met een grote boog omheen gaat. Helaas is dat niet mogelijk en blijft dit aan je deur kloppen, net zolang totdat jij het proces aangaat. Ik heb me als ademcoach en natuurgeneeskundig therapeut gespecialiseerd in rouw, verlies en burn-out. Ik ontdekte hoe de elementen uit de natuur en ademwerk ontzettend helend zijn bij rouw en verlies. Het is mijn missie om jou vanuit het donker weer de glinsteringen van het leven te laten zien. Zodat hoofd, hart en ziel weer samenkomen. In dit artikel neem ik je mee in mijn verhaal en lees je over wat ademwerk voor je kan doen bij rouw en verlies.

‘Grief is the price we pay for love’

Mijn bruiloft stond voor de deur en mijn vader stierf 2 maanden voor die datum in 2018 aan kanker. Mijn zusje verloor ik 2 jaar later in 2020 aan diezelfde vreselijke ziekte, zij was echt mijn soulsister. 

Na mijn vaders sterven waren de dagen daarna donker maar toen mijn zusje stierf werd het voor mijn gevoel niet eens meer licht. Ook al hadden die dagen kleur of veel zon. Ik kon het niet zien. Met momenten heb ik echt gedacht dat ik met dit verlies niet om kon gaan. Het ging alle kanten op, van verzet tot diep huilen en intense pijn. Met momenten had ik echt het gevoel van  ‘kopje onder gaan’. 

Mijn eerste reactie was om daartegen te vechten. Dit maakte dat de pijn alleen maar harder aan me trok en ik erin vast bleef zitten. 

Ik had de opleiding tot ademcoach toen net afgerond en in 2019 de 4-jarige opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut. Dat was voor mij echt mijn geluk. Na een aantal weken van lamgeslagen zijn ging ik mezelf helen door iedere dag een ademsessie te doen en me weer opnieuw met de elementen uit de natuur te verbinden. Stap voor stap stond ik mezelf toe om meer te voelen en kon ik mezelf weer meer belichamen door wandelingen te maken, gaf ik mezelf reiningsceremonies door bijvoorbeeld een ijsbad aan te gaan, creëerde ik een schilderij en zocht ik weer naar gezonde gewoonten. Alle emoties kwamen voorbij en dat was heerlijk om te kunnen ontladen. Daardoor kon ik me weer thuis en veilig voelen in mijn lichaam.

Het verdriet gaat nooit weg. Daarbij helpt mij de zin van Elizabeth Gilbert; ‘Grief is the price we pay for love’. Ik heb verdriet omdat ik ook enorm veel liefde voor ze heb. Weggaan doet het dus nooit maar je kunt wel leren omgaan met verdriet.

Het liefst stoppen we het weg

In mijn praktijk zie ik veel mensen die het verdriet en de rouw niet of niet in zijn geheel hebben aangekeken. Vaak zie ik dat er een korte periode rouw mag zijn maar dat dan weer heel snel het oude leven opgepakt wordt. Een laagje rouw blijft zitten en blijft zich aandienen. Eerst is het vaak nog niet zo voelbaar. Maar steeds meer komen er vagere klachten naar boven en daarna sterkere.  

Ik snap deze reactie volkomen want het is intens. Het overkomt je, het is veel groter dan jij. Het komt wanneer het wil en totaal niet op de momenten wanneer jij het wilt. Maar als je je ertegen blijft verzetten en vechten, doe je jezelf pijn en ook tekort. Je ontneemt hiermee namelijk uiteindelijk ook een deel van jezelf. De glinsteringen van het leven. Het klinkt wellicht cliché maar ‘zonder donker is er geen licht’. 

Verdriet is een ervaring van het gehele lichaam. Het is de bedoeling dat het je lichaam overneemt. Dat je het in je lijf hebt te voelen, anders komt het vast te zitten, daar geloof ik in. 

Daar komt ademcoaching dan ook om de hoek kijken. Het is een prachtige ‘tool’ om je hele lichaam te voelen en in het hier en nu en bij de ervaring te blijven. Hoe moeilijk en intens soms ook.

Wat is ademwerk of ademcoaching?

Mensen beoefenen al duizenden jaren ademhalingsoefeningen, het heeft dan ook zijn wortels in de oosterse geneeswijze waaronder Ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde (TCM) waarin ze al ademhalingstechnieken gebruikten om het lichaam te kalmeren.

De naam ademwerk verwijst naar de verschillende soorten ademhalingstechnieken, allemaal wel met een zelfde doel: namelijk je helpen te ontstressen. De basis van ademwerk is dan ook het loslaten van toxische stoffen en stress als je uitademt en het voeden van je lichaam en ziel als je inademt. 

Het is belangrijk dat je dit allereerst onder begeleiding van een ademcoach doet. Zij kijken naar je adempatroon, geven tips en met een professional kun je in een ademsessie bijvoorbeeld werken aan persoonlijke ontwikkeling, rouwverwerking of traumaverwerking. 

Het allerbelangrijkste is dat je een volledige match hebt met je ademcoach. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat jij je veilig voelt en je jezelf helemaal kan openen. Dan pas kun jij naar die diepte toe gaan en kan het ontstressen en de heling plaatsvinden.

Ademwerk bij rouwverwerking

Ik ben ontzettend fan van de verbonden ademhaling. Het heeft mij ontzettend veel ruimte gegeven om de donkere stukken echt aan te kunnen kijken.

Bij iemand in rouw of een burn-out is er vaak, geheel onbewust, een minimale ademhaling of een hoge ademhaling. In de ademcoach sessie wordt er gekeken naar de ademhaling, krijg je tools om de ademhaling weer terug naar de buik en daarmee ook naar het gevoel en diepste emoties te brengen. 

Vaak komt hier dan een stortvloed aan allerlei soorten emoties los. De kunst is om hier dan ook bij te blijven. Je lijf neemt het als het ware over en je kunt niet anders dan de controle loslaten. Dit is voor veel mensen een belangrijk onderdeel. Dat die controle weer losgelaten gaat worden.

Die overvloed aan emoties gaat vaak eerst samen met een gevoel van ongemak. In de sessie leren de ademcoaches hoe je hiermee om kunt gaan. Hierdoor kan je veel leren over hoe je in het dagelijks leven hiermee om kunt gaan. Doordat je dit in een ademsessie in de diepte kan ervaren kan je dit veel antwoorden geven en kom je de jij met al je strategieën tegen.

Wanneer je dit écht toe kan staan en dus kunt overgeven aan dat wat er komt dan is er daarna altijd een staat van ontspanning en kalmte. Oftewel, het parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd. Dit is ook de plek van waar acceptatie en heling is.

Met ademwerk, de verbonden ademhaling, oftewel transformational breathing, raak je alle lagen van bewustzijn in lichaam, hart en ziel aan. Hierdoor kun je het echt gaan verwerken. Neem de tijd en kies niet voor die snelle oplossing. Het is het waard!

Wat de elementen uit de natuur hieraan toevoegen

Ik heb in mijn eigen burn-out traject ervaren dat er vooral werd gepraat en het lichaam vergeten werd. Wat ik zie bij veel rouwtherapie is dat dit ook veel ‘in het hoofd’ afspeelt. In mijn praktijk komen mensen binnen en beginnen ook weer veel te praten. ‘Dit ken je al’ geef ik dan vaak direct aan. ‘We zijn hier nu juist om te voelen en je hoofd met rust te laten.’

Steeds meer zie ik ook dat we afgescheiden zijn van de natuur. Oude culturen over de hele wereld leven in diepe respect voor de natuurlijke wereld en zien de mensheid en de natuur als één geheel. In de Westerse wereld zijn we dit steeds meer vergeten.

Ik geloof erin dat de elementen ons vertegenwoordigen. Ze vertegenwoordigen verschillende aspecten van wie we zijn en de gaven die we met ons meedragen. Als zij in balans zijn, zijn wij in balans. Om die reden werk ik in mijn groepsprogramma’s, de innerlijke reizen, ook met de elementen Aarde, Water, Vuur, Lucht en Spirit.

Omdat er bij mij pas echt mooie resultaten behaald werden toen ik in contact kwam met ademwerk, lichaamswerk en de elementen uit de natuur. Daarom startte ik in 2017 na mijn burn-out en een 4-jarige opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut een praktijk in lichaamsgerichte therapie en later ook in 2020 ook in ademcoaching. Om mensen juist op deze manier te helpen. Dat je vanuit het hoofd weer veilig in je lijf kunt zakken. Dit is voor mijzelf ook een redding geweest in mijn rouwverwerking. 

Door met de adem te werken, krijg je de kans om je werk in het donker te doen. Vaak ben je daar het meeste bang voor maar daar liggen wel je glinsteringen. Het is mijn missie om jou weer de glinsteringen van het leven te laten zien. Zodat hoofd, hart en ziel weer samenkomen.

Wil jij hier meer van weten? SoulWork Company helpt mensen in de praktijk met een 1:1 begeleiding en daarnaast zijn er de innerlijke reizen waarin je een traject van 4 maanden aangaat met een groep gelijkgestemde vrouwen.

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut