Is Thaise yoga massage succesvol als burn-out therapie?

Door Marjolein Burgers

Thaise massage Utrecht 2

Als eindscriptie vanuit mijn opleiding Thai Dee heb ik gekozen om de doelgroep burn-out te onderzoeken. Ik heb 3 lieve mensen mogen bijstaan in hun burn-out proces.

Daarbij heb ik onderzocht of de Thaise yoga massage succesvol ingezet zou kunnen worden als burn-out therapie.

In dit artikel lees wat de Thaise yoga massage heeft kunnen doen en wat de ervaringen zijn geweest van mijn cliënten.

Burn-out in mijn praktijk

Om me heen en in mijn praktijk kom ik steeds meer mensen tegen die last hebben van een burn-out. Door een samenloop van gebeurtenissen kwam ik in 2013 zelf in een burn-out terecht.

Mijn burn-out was een lang jaar van struggle’s, maar heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Hier is onder andere Puur Marjolein een mooi resultaat van. Dit had ik nooit aangedurfd als ik mijn break-down niet had gehad.

In mijn praktijk wil ik mensen met een burn-out nog beter kunnen helpen. Daarom mijn onderzoek naar dit interessante onderwerp die ik graag met jullie deel.

De hulpvraag van mijn cliënten

Mijn cliënten stonden allemaal aan het begin van hun burn-out proces en zochten naar een burn-out therapie. Ze kwamen met de volgende vraag naar mij toe;

 • Cliënt 1, M.; Zocht naar ontspanning en zichzelf. Was het contact met zichzelf kwijt.
 • Cliënt 2, L.; Wilde haar brein wat meer tot rust laten komen en dat de spierspanning zou minderen zodat haar lichaam kon gaan herstellen.
 • Cliënt 3, A.; Hoopte dat ze wat rustiger zou worden, waardoor ze beter kon slapen en niet zo vast zat in haar hoofd.

Hoe ben ik te werk gegaan

Ik ben in mijn burn-out behandelingen gaan kijken naar wat de cliënt nodig heeft. Daardoor werk je niet alleen op het fysieke lichaam, maar ook op het zogenaamde energie- en emotielichaam.

Voor alle drie de cliënten heb ik een behandelplan opgesteld, welke zij ook ontvangen hebben. Dit is uiteraard een flexibel document. Want ik ben ervan overtuigd dat een behandeling, zeker bij therapie voor een burn-out, maatwerk is en dat er vooral gekeken dient te worden naar het individu. Ik zie mijn behandelplan dan vooral ook als richtlijn en goede eerste leidraad.

Mijn behandelplan bevat de volgende elementen voor een gehele holistische behandeling;

 • Beschrijvende diagnose
 • Lichamelijke klachten
 • Behandeldoelen
 • Behandeling vijf elementen
 • Prikkeloverdracht
 • Drainage, afvoeren van spanning- en afvalstoffen in het lichaam
 • Voeding tips, gericht op de vijf elementen voeding
 • Gedragsmatige adviezen en lichaamsoefeningen voor thuis

Ik heb tijdens mijn behandelingen meer de dialoog opgezocht, sterk de ademhaling van de cliënt gecombineerd met de Thaise yoga massage en Shiatsu technieken, oftewel 5 elementen vanuit de Chinese geneeswijze.

Binnen enkele keren al resultaat

Het was prachtig om dit proces zo van dichtbij mee te mogen maken.

De spanning verminderden bij cliënt 2 en 3 al na de drie sessies! Ook heb ik een stress-test afgenomen bij de eerste sessie en na sessie 3 nogmaals om het effect te meten. Uit de stress-test van cliënt 2 en 3 zijn de stress resultaten zelfs ruim gehalveerd!

Natuurlijk ben ik supertrots op dit resultaat en dat in zo’n korte tijd. Daarom hieronder wat mijn cliënten richting mij schreven na afloop van de sessies;

Client 1; “De sessies bij Marjolein hebben mij meer inzicht mijn lijf gegeven; je lijf geeft aanwijzingen dat het overbelast is maar je moet ze wel (h)erkennen. Rust nemen klinkt zo makkelijk maar dat is het niet altijd, het is hard werken.”    

Client 2; “Wat een haptonoom mij niet heeft kunnen brengen, kon lichaamsgerichte therapie wel. Voelen deed ik met mijn hoofd. Grenzen merkte ik pas op als ik er al overheen was gedenderd. En ik was mij vrijwel niet meer bewust van mijn lichamelijke pijn en spanning. Met name dat laatste werd vrij snel duidelijk tijdens de eerste sessie. Ik weet nu waar ik mee aan het werk kan. Ik zie jou als een fijne therapeute, die warmte uitstraalt en een veilige omgeving creëert.”

Client 3; “Het heeft me ruimte in mijn hoofd gebracht. Na elke behandeling had ik gevoel dat de watten uit mijn hoofd gingen. Wat het extra lastig maakte dat mijn partner onverwacht overleden is, waardoor ik nog in de rouw zat. Ik heb geleerd me te ontspannen en mijn hoofd werd lichter waardoor je uit het continue denkproces komt. Na drie behandelingen was ik een stuk energieker dan daarvoor. Marjolein werkt respectvol, rustig en met liefde de behandelingen door. Ik ga er zeker nog een keer terug. Topper.”

Wat maakt een burn-out therapie succesvol?

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de volgende drie gebieden aangepakt worden er een spoedig herstel mogelijk is bij een burn-out;

 • Mensen dienen weer mentaal fit te worden door (coaching) gesprekken
 • Emotioneel weer in balans te komen door rust en meditatie
 • De lichamelijke stressklachten dienen aangepakt te worden door lichaamswerk

In mijn lichaamsgerichte therapie behandelingen heb ik bovenstaande drie punten gecombineerd en merkten ik enorm mooie resultaten; een (enorme) vermindering van klachten en veranderingen in het gedrag en gevoel bij mijn cliënten.

Is een burn-out dus te verminderen met Thaise yoga massage? Daarop kan ik, en ook mijn drie cliënten, volmondig JA op zeggen.

Kamp jij zelf met een burn-out of overspannenheid? Kom dan langs in mijn praktijk voor een holistische behandeling. 

Je kunt ook zelf burnout therapie starten door aan de slag te gaan met deze 7 burn-out herstel tips.

Een afspraak maken om mentale en emotionele klachten aan te pakken met lichaamswerk en coaching, kan via mijn online reserveringssysteem.

Afspraak maken
OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut