Burn-out en rouw: het verband tussen beide

Door Marjolein Burgers

burn-out en rouw

Heb jij het al gezien? Met het SoulWork Embodiment programma sta ik in de Holistik. Super gaaf en dankbaar dat ademwerk steeds meer wordt erkend en mijn programma hier in de spotlight staat. De dames van Holistik gingen met mij in gesprek over de helende rol van de natuur en de ademhaling bij verlies en rouw. Prachtig vind ik het hoe steeds meer duidelijk wordt dat ademwerk je iets unieks kan geven, juist ook bij heftige gebeurtenissen als een burn-out, verlies en rouw. Dit zette me aan het denken en ik ging op onderzoek uit naar het verband tussen burn-out en rouw. In dit artikel lees je hier meer over.

Burn-out en rouw: de verschillen op een rijtje

Burn-out en rouw zijn beide ingrijpende emotionele gebeurtenissen die een diep effect hebben op iemands leven. Een burn-out ontstaat door langdurige, chronische stress, vaak verbonden aan werk of persoonlijke verplichtingen terwijl rouw wordt veroorzaakt door een verlies, zoals het overlijden van een dierbare, verlies van een baan, het einde van een relatie, of verlies van gezondheid. Een burn-out ontwikkelt zich over een langere tijd en is een geleidelijk proces, vaak met factoren zoals hoge werkdruk, gebrek aan controle en een verstoorde werk-privébalans. Terwijl je bij een groot verlies heel plotseling en direct de verschijnselen van rouw en ook burn-out kunt ervaren. Je lichaam is hier direct in een stress-stand aangekomen.

Burn-out en rouw wat zijn de overeenkomsten?

Zowel bij een burn-out als bij rouw ervaren mensen intense gevoelens van verdriet, vermoeidheid, verwarring en soms zelfs gevoelens van depressie. Bovendien hebben zowel mensen met een burn-out als mensen die rouwen vaak fysieke symptomen zoals slaapproblemen, verminderde eetlust of juist overeten en spanning in het lichaam. Ook kunnen ze zich terugtrekken uit sociale activiteiten en worstelen met concentratieproblemen.

Hoewel de oorzaken natuurlijk verschillend zijn, delen burn-out en rouw ook veel gelijkenissen in de manier waarop ze zich openbaren en het effect die ze hebben op de mentale gezondheid.

Zonder donker geen licht

Ik heb zelf de diepte van het donker ervaren. Ik dacht zelfs op momenten dat het nooit meer licht zou worden. Maar het straalt nu bij mij aan alle kanten.

Moeilijke periodes en uitdagingen bieden je kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Ze dwingen ons om veerkrachtig te zijn, nieuwe vaardigheden te leren en onszelf beter te begrijpen. Zonder deze uitdagingen zouden we niet dezelfde mogelijkheden hebben om te groeien. Door moeilijke tijden te doorstaan, ontdekken we vaak ook onze diepste innerlijke kracht en kunnen we de schoonheid en waarde van de positieve momenten (licht) vaak nog vollediger waarderen.

Rouw en een burn-out kunnen beide dus een ervaring zijn die leidt tot een diepe persoonlijke transformatie. Het proces van een burn-out en rouw kan een katalysator zijn voor verandering, waarbij het verlies niet alleen wordt verwerkt, maar ook wordt samengevoegd in een nieuw gevoel van identiteit.

Het is belangrijk om in dit proces regelmatig tijd voor jezelf te nemen, of het nu gaat om een massage, een rustige wandeling, een boek lezen, of een andere vorm van zelfzorg.

Terug in je lichaam met een Holistische massage

Een massage kan op verschillende manieren helpen bij zowel fysieke als emotionele problemen, waaronder het verlichten van rouw en stress.

Het helpt je om meer in je lichaam te komen en te voelen welke signalen je lichaam je geeft. Dit kan weer helpen om die spanningen en emoties beter te leren herkennen en te begrijpen. De aanraking bij een massage kan je een gevoel van verbinding bieden. Dit kan helpen om gevoelens van eenzaamheid en terugtrekken te verminderen.

Een holistische massage behandelt niet alleen je fysieke klachten, zoals pijnlijke spieren, maar is ook gericht op geestelijke ontspanning en het leren herkennen van de taal die jouw lichaam met je spreekt. 

Het wordt altijd weer licht

Van rouw hoef je niet te beter te worden, het is eigenlijk een levenslange reis. Rouw is nooit af, het verlies neem je mee in je verdere leven.

Het kan worden gezien als het leren leven met een diepe emotionele wond. Deze wond kan genezen in de zin dat ze minder rauw en pijnlijk wordt, maar blijft een blijvende litteken die altijd een deel van het leven zal zijn. De liefde en verbinding blijven bestaan, dus ook het bijbehorend verdriet mag gevoeld blijven worden.

De tijd zal helpen dat het milder wordt, hoewel het verdriet je ook jaren later nog kan overvallen. Dat betekent vooral dat je relatie ook heel belangrijk en liefdevol was.

Hoe diep je ook zit of hoe donker het ook is. Het wordt altijd weer licht! Soms kun je dit alleen maar vaak heb je daar nog iets voor te doen. Iets wat je op een dieper level kan helpen.

Tegelijk hetzelfde ademhalingsritme ademen

Ademhalingsoefeningen kunnen daarin heel waardevol zijn bij zowel burn-out als rouw. Ze helpen bij het in balans brengen van emoties, verminderen fysieke spanning en versterken een gevoel van kalmte. Hier lees je meer over de ademhaling bij rouw.

Een individuele behandeling kan daarin heel fijn kan zijn, maar juist in een groep kun je jouw unieke plek in de wereld beter begrijpen én voelen. In een groep wordt namelijk de energie versterkt doordat iedereen tegelijk in hetzelfde ademhalingsritme ademt. De emoties en ervaringen die je van anderen hoort en ziet resoneren met je eigen gevoelens, wat jou ook weer kan helpen bij het openen en verdiepen van je eigen proces. Lees hier wat mensen teruggeven over het samenzijn in een groep.

De komende maanden besteden ze bij Buitenplaats de Hoorneboeg extra aandacht aan mentale gezondheid en bieden ze allerlei mentale gezondheid workshops & lezingen. Dit zijn laagdrempelige workshops voor een mooie prijs.

Of je kunt in het najaar deelnemen aan de SoulSister Moments en het groepsprogramma van 4 maanden waar ik jou op een dieper level help.

Kies jouw moment tijdens de SoulSister Moments:

  • vrijdagochtend 30 augustus – Holos huis Utrecht
  • zaterdagmiddag 9 november – Yogapoint Vleuten

Houd hoop en vertrouw dat moeilijke tijden ook weer voorbijgaan.

OVER MARJOLEIN

Marjolein Burgers is de oprichtster van SoulWork Company, waar ze mensen helpt met stress- en rouwgerelateerde klachten sinds 2016. Ze is geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut en maakt gebruik van lichaamsgerichte therapie, ademwerk, systemische coaching en mediamieke gaven om bij mensen een transformatie in gang te zetten naar autonome kracht. Ze doet dit via individuele behandelingen en vanaf 2023 ook met groepen in haar eigen ontwikkelde innerlijke reizen.

Reageer op dit ARTIKEL

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19

CAT ademcoach massage therapeut