Hoe kan breathwork therapy jou helpen?

Ademcoaching Massage Utrecht 2

Geschreven door Marjolein Burgers

De bekendheid van breathwork wordt steeds groter. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool. Heb ik jou al ooit verteld hoe ik bij het pad tot ademcoach ben gekomen? Helaas kwam ik mezelf flink tegen. Ik gun jou wat anders. Wat is breathwork therapie nou precies en hoe kan het jou helpen?

Ik mediteerde al jaren, kon goed ontspannen en goed uit mijn hoofd komen. Daarom ging ik vol vertrouwen mijn vorige bevalling in. Helaas kwam ik mezelf flink tegen.

In mijn lijf zakken en mijn ademhaling volgen dat zou mij wel gaan lukken tijdens mijn bevalling. Ik had volledige vertrouwen in mijn ademhaling door mijn vele mediteren.

Totdat ik in een pittige bevalling van onze dochter, Isa, kwam. Hoezo kon ik die ademhaling niet volgen? En lukte het mij niet de pijn op te vangen met mijn adem.

Het viel me flink tegen.

Dit wilde ik anders

Wellicht herken je dit? Dat je in een moeilijke, pittige of crisis situaties ook niet meer de rust in de adem kan vinden. Dat je ademhaling bijvoorbeeld hoog zit en je deze maar moeilijk ontspannen kunt krijgen.

Ik kwam erachter dat ik mijn ademhaling helemaal niet zo goed aan het gebruiken was als ik dacht. Mijn kaken zette ik helemaal vast, mijn ademhaling was hoog en kreeg deze moeizaam naar beneden.

Dit wilde ik anders! Voor mezelf, want ik wist dat de bevalling nog een keer op mijn pad ging komen. Én ook om andere hiermee te helpen in mijn praktijk.

In het najaar van 2020, nog borstvoeding gevend, begon ik aan de ademcoach opleiding bij @hetholoshuis door @lohermsen.

Wat een geweldig cadeau is dat geweest!

Het heeft mij, in de storm waarin ik de afgelopen jaren heb gestaan met het verlies van m’n zusje, ook zó ontzettend veel gebracht.

Wat is Breathwork therapy nou precies?

Bij breathwork therapie maken we gebruik van ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Je gaat bewust je ademhaling veranderen, vanuit een doel of hulpvraag.

Hierdoor kan de ademhaling als het ware weer normaliseren en kunnen we ook angst- en stressgevoelens aanpakken. En het kan je helpen om beter te slapen, pijn verminderen en je focus te verbeteren. De therapie heeft een langdurig effect.

Door de breathwork therapie open je het ademhalingssysteem. Het is een activerende manier van ademen die jouw gehele ademhalingssysteem opent. Waardoor je als het ware gaat ‘spelen’ met fysiologische processen in je lichaam.

Het nodigt vastgezette spanning uit om weer te gaan stromen en daarmee te integreren. Je kunt hierbij denken aan fysieke spanning, emoties, herinneringen, overtuigingen en patronen. De adem zorgt voor de verwerking waardoor er op celniveau transformatie plaatsvindt.

Je denken en bewustzijn verdwijnen helemaal naar de achtergrond waardoor je dieper kunt ontspannen en het zelfhelend vermogen van je lichaam optimaal aan kunt zetten..

Naast de ademsessie in de praktijk krijg je ook oefeningen mee voor thuis. Deze worden volledig afgestemd op jouw persoonlijke situatie en hulpvraag.

De kracht van de ademhaling

Er zit zoveel kracht en puurheid in de ademhaling.

Het laat je diep voelen, zakken, raken, het licht en het donker aankijken én brengt je daardoor weer thuis bij jezelf.

Nu met een nieuwe bevalling voor de deur zal er wellicht een moment (of meerdere) komen dat ik het vertrouwen en de ademhaling weer even kwijtraak.

Ik weet nu dat ik het dan alleen aan te kijken heb. Naar de pijn toe te gaan in plaats van er vandaan te gaan. Dan ontstaat er vanzelf weer ruimte.

Ik ben ervan overtuigd dat je door bewust erin te ademen een krachtige tool in handen hebt om de bevalling, of welke andere storm in je leven dan ook, te ondergaan in plaats van ertegen te vechten.

Kies voor een breathwork coach die bij jou past

Ben jij ook klaar om aan de slag te gaan met de ademhaling?

Kies voor iemand bij wie jij een fijn gevoel hebt. Luister naar jouw intuïtie. Bij breathwork therapy kunnen behoorlijk wat emoties en fysieke spanningen loskomen, waarbij een goede techniek belangrijk is. Kies voor iemand waarmee je allereerst de klik voelt en waarbij je het gevoel hebt dat diegene je goed kan begeleiden.

Ik heb, om je kennis te laten maken met de adem, een gratis ingesproken #ademsessie voor jou als cadeau. Link op instagram @puurmarjolein.

Keep breathing!

Liefs Marjolein

OVER MARJOLEIN

Marjolein is natuurgeneeskundig therapeut, ademcoach en de oprichtster van SoulWork Company. Haar eigen (rouw)proces is het fundament van waaruit we werken.

2 Comments

 1. Dorien

  Helemaal mee eens. Ik heb enorm veel aan mijn adem gehad tijdens mijn bevalling! Het belang van de adem en het kunnen controleren van de adem is van onschatbare waarde op fysiek en mentaal vlak.

  Reply
  • Marjolein Burgers

   Dank Dorien voor je reactie. De adem is inderdaad een heel krachtig iets. Mooi dat jij dit ook zo hebt kunnen ervaren.

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SoulWork Company begeleidt in het vertrouwen op de ervaringen van je lichaam, waardoor hoofd, hart en ziel weer samenkomen

PRAKTIJK

Middenburcht 116
Utrecht (Vleuten)
KVK: 69938105
RBCZ: 190482R
CAT: CM2167-17-06-19