Tegenover mij zit een vrouw, ze komt in eerste instantie energiek over en al snel merk ik dat ze veel dingen kleiner maakt en weglacht. Ze kampt met een hele heftige thuissituatie en komt bij mij voor een ademsessie. Ik deel deze casus uit de praktijk met je.
Onrust
Hoe verder we in haar verhaal komen en zij meer zakt in de stoel des te meer onrustig wordt ze. Ze praat veel, heeft een hoge ademhaling en zit veel in haar hoofd.
Wanneer ik haar hierop wijs en we een paar keer een diepe in- en uitademing doen voelt ze dit ook! En daar ben ik al heel blij mee.
Ze wil meer uit haar hoofd, meer voelen en weer rust ervaren.
Het lichaam liegt nooit
We vervolgen de sessie op de tafel en gaan verder met de adem-anamnese. Ik zie dat er een korte inademing is en dat er veel pauzes zijn. Haar buik beweegt minimaal.
Ik vertel haar dat metaforisch gezien we de inademing kunnen zien als voluit durven leven. Jezelf helemaal laten zien en je doelen leven. En dat de pauze staat voor angst ervaren en een blokkade op het goede ontvangen. De tranen stromen over haar wangen. Ze laat los en zichtbaar ontspant ze meer.
Ik ‘praat’ met het lichaam en daarin zijn zoveel antwoorden te vinden. Ik vind het telkens weer bijzonder.
Ik laat haar voelen hoe ze nog wat dieper kan ontspannen in de ademhaling en daarmee ook in het leven. Ik geef haar een simpele oefening mee voor thuis. Om ook daar wat meer gevoel met de adem te houden.
Het begint allemaal bij adembewustzijn
We beginnen een ademsessie altijd met een gesprek. Vantevoren heb ik je een vragenlijst toegestuurd waar ik tijdens het gesprek verder op inzoom.
De intake knip ik altijd in tweeën op aangezien ik het ontzettend belangrijk vindt dat we direct ook met het lichaam aan de slag gaan. Tijdens het gesprek leg ik je ook uit hoe de ademsessie zal verlopen.
Vervolgens gaan we naar de tafel en daar zal ik een adem-anamnese bij je doen. Daarbij let ik op hoe je op dit moment ademt en waar eventuele blokkades zitten en waar we aan kunnen werken.
Het begint voor mij allemaal met adembewustzijn. Ik ga je leren hoe jij je ademhaling in kan zetten om weer connectie te maken met je lijf. Je lijf eigenlijk weer te laten herinneren hoe het ‘goed’ ademhaalt.
Wanneer jij ‘goed’ adem gaat halen kun je ook beter contact maken met het voelen. Kun jij je emoties er beter laten zijn en ga je ook herkennen wat je nodig hebt zodat je weer het leven kunt leiden wat je wenst.
Hoe fijn zou het zijn dat het weer rustig in je hoofd is? Dat je weer goed kunt slapen? Dat er minder onrust in je lijf is?
Oefening voor thuis
Deze simpele oefening kan je weer echt even in contact brengen met je adem en daarbij ook met het voelen. Wellicht vind jij deze oefening ook fijn?
Ga rustig zitten.
Adem heel rustig en bewust.
Vanuit je tenen als het ware tot aan je onderbuik.
Doe dit een paar ademhalingen (5-10 keer).
Dan laat je je adem omhoog komen vanuit je onderbuik.
Voel maar eens hoe ver je kunt komen op een ontspannen manier/
Doe dit een paar ademhalingen (5-10 keer)
Voel maar eens hoever je komt. Tot je keel? Tot je borstgebied? Alles is oké.
Het is een fijne start om eens te voelen hoe het met jouw ademhaling is. Ben jij ook benieuwd wat je ademhaling jou verteld?
Liefs Marjolein
0 reacties